GFM: Kedvezményes hiteleket kapnak a gazdák

Hírek2023. aug. 24.MTI

Az agrárium helyzetét tavaly a történelmi, 1,4 millió hektáron több mint 50 ezer termelőt érintő aszály, idén pedig az ezerszeresére emelkedett ukrán gabonaimport sújtja. A termelési költségek megemelkedése és a csökkenő termelői árak jelentős veszteséget okoznak, egyszerre rombolva az ágazat eredményességét - írja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Lóga Máté, GFM gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára megállapította, hogy a jelenleg elérhető "normál" Agrár Széchenyi Kártya konstrukcióhoz biztosított támogatási mérték a jelenlegi magas kamatkörnyezetben csupán kis mértékben tudja csökkenteni az agrárvállalkozások fizetendő kamatterheit.

Hozzátette, tekintettel az agrárium nemzetgazdasági szerepére, a magyar kormány határozottan fellép a mezőgazdaságot érintő finanszírozási nehézségek enyhítése érdekében, így a bajba jutott gazdák számára egy "többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelt dolgozott ki".

A "többlettámogatott" folyószámlahitel rendkívül kedvező, 5 százalékos kamatot tesz elérhetővé az agrár mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

A termék a maximum 100 millió forint összegű, a programot szabályozó rendelet hatályba lépésétől számított 9 hónapon belül megkötött hitelszerződések esetén vehető igénybe az Agrár Széchenyi Kártyát forgalmazó hitelintézeteknél.