Gulyás az izraeli háborúról: Bajban mutatkozik meg, ki az igazi barát

Hírek2023. okt. 9.MTI

Teljes mértékben támogatjuk Izraelt abban a harcban, amit saját területi szuverenitásáért, saját biztonságáért és a védelemhez való jogáért folytat - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nemzetközi Pro-Izrael Konferencián (International Pro-Israel Summit).

Az Alapjogokért Központ által szervezett rendezvényen a miniszter úgy fogalmazott: barátokra elsősorban bajban van szükség, "bajban mutatkozik meg, hogy ki az igazi barát."

Az első, amit Izraelnek kívánhatunk, hogy ebben a helyzetben a lehető leghamarabb szerezze vissza a teljes uralmat Izrael állam területe felett, és teremtse meg azokat a biztonsági garanciákat is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy hasonló bestiális támadás soha többé ne történhessen

- mondta.

Gulyás Gergely szavai szerint a történtek azt üzenik Európának, hogy a külső határvédelem nem lehet vitatott kérdés, sőt nem lehet csupán politikai jelszó, hanem számon kérhető és végrehajtandó feladat minden olyan országnak, amely a schengeni külső határzónát védelmezi.

Ha ezt nem tesszük meg, akkor a jelenlegi konfliktusnak Európára nézve is tragikus következménye lehet

- hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben az összefogás a legfontosabb, ami azt jelenti, hogy az Izrael mögötti koalíciónak kellően erősnek kell lennie.

A miniszter kitért arra is: Magyarország nagyon büszke arra, hogy speciális kapcsolatai vannak Izrael állammal, mivel Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége itt él, Budapesten.