Győri Enikő: Fontos, hogy mindenki megértse mi forog kockán

Hírek2023. okt. 28.Növekedés.hu

Az Európai Unió olyan helyzettel szembesül, amelyre a jelek szerint nem volt felkészülve, és nem találta meg a megfelelő válaszokat - mondta az európai uniós ügyekért felelős miniszter szombaton Budapesten.

Bóka János a Polgári Gondola európai vizeken című rendezvényen kifejtette: az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban alkalmazott európai stratégia szemmel láthatóan megbukott, és az elképzelés, hogy ennek a konfliktusnak a harctéren lehet megoldása, nyilvánvalóan kudarcot vallott.
 

Az Európai Uniónak újra kellene terveznie, hogy ebben a konfliktusban milyen álláspontot képvisel, politikáját és költségvetéseit ehhez a helyzethez kell igazítania

- fogalmazott a miniszter.

A miniszter beszélt arról is, hogy az Európai Unió nem tudott megfelelő választ adni a migrációs válságra. Kiemelte: az a migrációs és menekültügyi paktum, amelynek elfogadása előrehaladott fázisban van, kizárólag az Európába érkező illegális migrációt erősíti, az azt szervező nemzetközi bűnözői hálózatot bátorítja.


   Az EU-nak képesnek kell lennie arra, hogy eldöntse, ki léphet a területére, minden migrációs politikának ez az alapvetése

- tette hozzá.
Bóka János szerint zsákutcába jutott az EU hétéves költségvetése is.
 

Alapvetően hibás megközelítés, hogy az olyan tagállamok, amelyek az őket megillető uniós forrásokból nem részesülnek, készek lesznek az EU költségvetésének megemelkedett forrásait finanszírozni. Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy a hitelből finanszírozott növekedési eszközt támogató alaphoz nem hajlandó hozzájárulást fizetni mindaddig, amíg valamennyi tagállam az őt megillető uniós forrásokhoz hozzá nem jut

- szögezte le.
Mint mondta, Magyarország elképzelése az, hogy az Európai Uniónak egy olyan nemzetállamok közötti együttműködésen kell alapulnia, amely az európai polgárok valódi problémáira valódi megoldásokat kínál. Hozzátette: mi ebben készek vagyunk közreműködni.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő arról beszélt, hogy az Európai Unió válságból válságba sodródik, és a válaszok nem megfelelőek.
 

Utolsó fázisában vagyunk a 2019-2024-es uniós költségvetési ciklusnak, van lehetőség a változásra. Nagyon fontos, hogy Magyarországon is mindenki értse, hogy mi folyik Brüsszelben és mi forog kockán

- jegyezte meg.

Mint fogalmazott, többször is látható volt, hogy az Európai Parlament a bajoknak inkább a forrása, mint a megoldása.

Nagyon komoly ideológiai háborút folytatnak ellenünk is, a hagyományos Európa ellen.

Az EP-képviselő kiemelte: a szombati rendezvény házigazdájának, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek (MPEE) történelmi szerepe volt a rendszerváltozásban, és a jobboldali összefogásban a kilencvenes években.

Az MPEE huszonhatodik alkalommal szervezte meg a Polgári Gondola hajóutat.