Háború: A kercsi híd felrobbantása csak a kezdet?

Hírek2022. okt. 9.Sz.A.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat este elrendelte a robbantással megrongált kercsi híd szigorú biztonsági ellenőrzését, a feladattal az orosz biztonsági szolgálatot, az FSZB-t bízta meg.

A híd súlyosan megrongálódott, de szombat estétől visszaállhatott a vonatforgalom, a közuti közlekedés azonban továbbra is korlátozott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint a krími utánpótlást biztosító híd felrobbantása csak a kezdet. Mihajlo Podoljak szerint "minden ellopott területet vissza kell adni Ukrajnának, és ki kell űzni az oroszokat az elfoglalt területekről".- A kercsi hídon történt robbantásban hárman életüket veszették - számol be a The Guardian napi háborús összefoglalója.

- Az orosz hadügyminisztérium szombati bejelentése szerint a Mikolajiv, Krivij Rih és Zaporizzsja régiókban harcoló orosz haderőnek minden szükséges utánpótlást biztosítani tudnak, a jelenlegi szárazföldi és tengeri folyósokon. A megrongált kercsi híd a Krím katonai utánpótlását, valamint a félsziget és az annektált területek közötti egyik fontos infrastrukturális kapcsolatot biztosította.

A megrongált kercsi híd a Krím katonai utánpótlását, valamint a félsziget és az annektált területek közötti egyik fontos infrastrukturális kapcsolatot biztosította.

- Új vezetőt neveztek ki az Ukrajnában harcoló orosz erők élére. A feladatot az a Szergej Szurovikin tábornok kapta, aki 2017-ben Szíriában is irányította az orosz csapatokat.

- A stratégiailag fontos Bakmut városa mellett komoly összecsapásokra került sor, a települést próbálja bevenni az orosz haderő.

- Az ukrán ellentámadás során már 2500 négyzetkilométernyi területet visszafoglalhattak az ellentámadás során, de Bakmut mellett komoly ellenállásba ütköztek az ukrán erők, és itt sokkal lassabb az előrehaladás. Zelenszkij elnök elismerte, hogy a Donbaszban tartják állásaikat, de Bakmut mellett nagyon nehéz helyzet alakult ki.

- Az ukrán állami Energoatom vezetője, Petro Kotin tájékoztatása szerint az oroszok által ellenőrzött zaporizzsjai atomerőmű hűtését biztosító dízel generátoraihoz fogyóban van az üzemanyag. Az atomerőművet ugyanis megint rakétával támadták, az ENSZ súlyos felelőtlenségnek nevezte a támadást.

- Zaporizzsja városát továbbra is támadja az orosz hadsereg, az Ukrinform beszámolója szerint az eddigi halálos áldozatok száma 19re emelkedett.

- Az ukrán GDP 30 százalékkal zuhant az év első kilenc hónapjában az ukrán gazdaság miniszter közlése szerint. A háború mellett a súlyos aszály is visszavetette a termelést.- A kelet-ukrajnai Harkiv városát is több robbanás rázta meg - közölte a város polgármestere. Orosz erők a város központját rakétákkal lőtték, egy orvosi rendelő is megrongálódott.

- A német védelmi miniszter, Chritine Lambrecht szerint a NATO-nak többet kell tennie az európai biztonság megerősítéséért, az új szankciók miatti, Litvániával kapcsolatos orosz fenyegetéseket komolyan kell venni.

- Az ENSZ visszautasította Moszkva azon kérését, hogy titkos legyen a közgyűlés jövő heti szavazása az illegálisan annektált területekről szóló határozatról.

A közgyűlés a kelet-ukrajnai négy megyében tartott úgynevezett "népszavazásokról" és az illegális annexióról szavaz.