Német kancellár: Putyin nem nyerheti meg a háborút 

Hírek2023. márc. 6.Sz.A.

Bahmut ostroma a hétvégén is folytatódott, nagyon nehéz helyzet alakult ki a fronton. Az orosz haderő lőszerhiánya egyre nyilvánvalóbb.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a Bahmutot védő ukrán katonák nagyon nehéz helyzetben vannak, folyamatos támadás alatt állnak. Az elnök szerint az eddigi egyik legnehezebb csatát vívják, a helyzet fájdalmas, és nagy erőpróbát jelent - olvasható a Tha Guardian napi haditudósításában.

- Vasárnap több mint 130 orosz támadást vert vissza az ukrán hadsereg, az orosz haderő bekeríti Bahmutot, elvágja az utánpótlási vonalakat és akadályozza a kommunikációt.

- Zelenszkij szerint a világ elg erős, hogy megbüntesse Oroszországot a háború kirobbantásáért. A következő fél évben Ukrajna az energiaszükségletét próbálja biztosítani, hogy kivédhesse az orosz támadásokat.

- Egy ukrán különleges alakulat öngyilkos drónnal semmisített meg egy megfigyelő tornyot Brianszk városában. A toronyból az ukrán határt ellenőrizték.

- Több száz orosz katona halt meg a város elleni ukrán rakétatámadásban - véli Melitopol városának korábbi polgármestere Ivan Fedorov, akinek állítását a kijevi védelmi minisztérium nem erősítette meg.

- Az orosz hadsereg Zaporizzsja megyében az Azov-csoport központját támadta - az orosz védelmi miniszter bejelentése szerint.

Megsemmisítették az orosz erők az ukrán Azov alakulat parancsnoki állását a Zaporizzsja megyei Marijivka falu közelében - közölte ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- A török külügyminisztrérium szerint Ankara az orosz-ukrán gabonaegyezmény meghosszabbításán dolgozik az ENSZ-szel együtt. Az egyezmény a blokád alá vont ukrán kikötőkből biztosítaná az ukrán gabonaexportot, de ennek feltételeivel Moszkva nem elégedett.

- Olaf Scholz német kancellár a CNN-nek adott interjújában kifejtette: Vlagyimir Putyin elnöknek meg kell értenie, hogy nem fogja megnyerni a háborút, ezért el kell kezdeni a háborút lezáró tárgyalásokat.- Az ukránok ajánlata azt tükrözi, hogy készen állnak a békére - véli a kancellár, aki szerint vissza kell vonni az orosz csapatokat.

- Az orosz haderő Zaporizzsja városában egy ötemeletes lakóépületet támadt rakétával, a halálos áldozatok száma 13-ra emelkedett.

- Több ezer gyermek tűnhetett el eddig az ukrán háborúban, a gyerekeket Oroszországba deportálhatták - véli Ivanna Klympus-Tintsadze ukrán parlamenti képviselőa, aki népirtásnak nevezte a történteket.

- Lettország kormányfője bejelentette, hogy csak idő kérdése, hogy a nyugati országok vadászgépeket is szállítsanak Ukrajnának.

- A brit hadügyminisztérium összefoglalója szerint fogytán lehet az orosz haderő lőszerállománya, erre utal az úgynevezett "közeli harcok" számának, és a harci ásók bevetésének emelkedése.