Háború: Putyint felelősségre vonhatják a Wagner-csoport pénzelése miatt

Hírek2023. júl. 2.Sz.A.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte, hogy a Wagner csoportot teljes mértékben az orosz állam finanszírozta, ami megkönnyíti a Nemzetközi Bíróságon háborús bűncselekmények miatt ellene induló eljárást – vélik nemzetközi jogászok.

- Csak idén májusban, egyetlen hónap alatt 86 milliárd rubel támogatást (több mint 335 milliárd forintot) kapott a Wagner csoport az orosz állami költségvetésből - olvasható a Guardian napi hadiösszefoglalójában.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztetett, hogy súlyos fenyegetés alakult ki a zaporizzsjai atomerőmű környékén, ahol Oroszország „technikailag felkészült egy lokalizált robbantásra”.

- Az orosz haderő által ellenőrzött Zaporizzsjánál van Európa legnagyobb atomerőműve, amelyre az ukrán elnök szerint nagyobb figyelmet kellene fordítania a világnak.

- Az ukrán légvédelem ismét visszavert Kijev elleni orosz rakétatámadásokat vasárnap reggel – az ukrán légvédelem vezetősége szerint. Az ukrán légvédelmi rendszerek célpontokat találhattak el, de nincs információ arról, hogy károk keletkeztek volna.

- A zaporizzsjai frontvonaltól nem messze fekvő egyik települést rakétatalálat ért, egy férfi életét vesztette, ketten megsebesültek.  

- Herszon városából is rakétatámadást jelentettek, több civil áldozatról is beszámolnak ukrán források.

- Joe Biden amerikai elnök fogadja hivatalában Ulf Kristofferson svéd miniszterelnököt: a Fehér Ház által kiadott közlemény szerint a találkozón transzatlanti biztonsági kérdéseket, és Svédország NATO-tagságának kérdését is megvitatják.  A két vezető áttekinti a növekvő biztonsági együttműködést és megerősítik, hogy Svédországnak a lehető leghamarabb be kell lépnie a NATO-ba.

- Karl Nehammer osztrák kancellár bejelentette, hogy a semleges Ausztria is szeretne belépni az Európai Légvédelmi kezdeményezésbe, amelyet tavaly indított el Németország az ukrajnai háború esetleges fenyegetése miatt. Nehammer szerint a döntés nem változtatja meg Ausztria eddigi semlegességét, de a veszély egyértelműen növekedett, az országot meg kell védeni egy drón- vagy rakétatámadás kockázatától.

- Pedro Sanchez spanyol kormányfő az Európai Unió egyhangú támogatásáról biztosította Ukrajnát kijevi útja során. Sanchez szerint a látogatása is jelzi az egyértelmű és egyhangú politikai elkötelezettséget, hogy Ukrajna kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.

- Volodimir Zelenszkij szerint túl lassan érkeznek a fegyverek, és nem egyértelmű az ukrán pilóták kiképzésének időbeli ütemezése néhány nyugati országban.

- Jeffrey Sachs amerikai közgazdász, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának elnöke, Columbia Egyetem professzora az MTI-nek és a Kossuth Rádiónak adott interjúban kifejtette, hogy az Egyesült Államok nem az egység irányában lép, hanem a NATO-t próbálja kiterjeszteni, növelni a katonai költségvetéseket.

Az amerikai tudós hozzátette, hogy országának az ukrajnai háború lezárásához kellene hozzájárulnia, megvédve Ukrajnát, ugyanakkor elismerve azt, hogy minden érintett szereplőnek vannak biztonsági érdekei, és biztosítva, hogy ezek érvényre jutnak.Úgy vélte, hogy az Egyesült Államok a mai napig ragaszkodik a NATO ukrajnai jelenlétéhez, ami a vég nélküli háború és válság receptje.
A Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődés Központjának igazgatója szerint lehetséges egy jó és békés átmenet a valódi többpólusú világba, viszont többen, köztük a hadiiparban érdekelt szereplők, ennek ellent tartanak.