Háború: a békébe így menne bele Ukrajna

Hírek2023. máj. 30.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 460-dik napján:

- Ukrajna csak egy olyan békeszerződésbe menne bele, amely a határ orosz oldalán 100-120 kilométerre benyúlóan biztosítaná egy demilitarizált övezet létrehozását – mondta el Mihail Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója.

- Tizenegy Kijevet célzó orosz rakétát lőtt le az ukrán légvédelem hétfő reggel. A támadások következtében egy ember kórházba került. A helyi hatóság arról számolt be, hogy egy kétszintes épület teteje kigyulladt, de a tüzet sikerült megfékezni.

- Kitüntetésnek nevezte az ellene Oroszországban kiadott elfogatóparancsot Lindsey Graham amerikai szenátor hétfőn. A szenátus republikánus tagja ellen azután adtak ki körözést az orosz hatóságok hétfőn,

hogy az ukrán elnöki hivatal videót jelentetett meg a politikus kijevi látogatásáról.

A szerkesztett videóban olyan kijelentések szerepelnek az amerikai politikustól, amelyek oroszok haláláról szólnak Ukrajnában, valamint amelyben az Egyesült Államok által Ukrajnának nyújtott katonai támogatást a "legjobb pénzkiadásnak" nevezi.

- Lengyelország további 365 fehérorosz ember ellen hirdet szankciókat Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel újságíró és kisebbségi jogi aktivista bebörtönzése után - közölte hétfőn a lengyel belügyi tárca.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondása szerint az Egyesült Államok által biztosított Patriot rakétaelhárító rendszerek használata 100 százalékos elfogási arányt biztosít.

- Két ember meghalt, nyolc pedig megsebesült egy orosz támadásban, amely hétfő reggel érte Toretszk városát - közölte a donyecki régió kormányzója.

- Ukrajnai repülőtereken található célpontokra mért csapást az orosz haderő az éjjel, nagyhatótávolságú, légi indítású, precíziós fegyverekkel - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelenést ismertetve.

- Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.

A vezérkari főnök szerint a cseh hadsereg igyekszik felkészülni egy "nagy intenzitású konfliktusra".

- Aláírta az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés felmondásáról rendelkező törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök, a dokumentumot a jogi információk hivatalos portálján hétfőn tették közzé.

- Aláírja a lengyel elnök azt a törvényt, amelynek értelmében állami vizsgálóbizottságot hoznak létre

az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén.

- Azok a külföldi befektetők, akik 2022 márciusa és 2023 márciusa között elhagyták Oroszországot, mintegy 36 milliárd dollárt vontak ki az országból - jelentette az állami RIA hírügynökség.