Háború: áttörés a fronton - az ukránok megszállt területekre törtek be

Hírek2023. aug. 15.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 537-dik napján:

- Az ukrán erők három négyzetkilométert szabadítottak fel a Donyeck megyei Bahmutnál - jelentette be Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Kiemelte, hogy összesen már negyven négyzetkilométert vett vissza az ukrán hadsereg orosz erőktől a bahmuti csatározások déli szárnyán.

Maljar elmondta azt is, hogy az ukrán csapatok sikereket értek el a donyecki régió déli részén, Urozsajne településnél, valamint tovább nyomulnak előre a Zaporizzsja megyei Melitopol és Bergyanszk irányába.

Megerősítette, hogy az ukrán hadsereg "sikeresen teljesítette feladatát" a Dnyipro folyó bal partján, a dél-ukrajnai Herszon megyében.

- Mihajlo Fedorov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere elmondta, hogy Oroszország 116 egységnyi felszerelést,

köztük 33 páncélozott járművet, 29 teherautót és 20 harckocsit veszített el a múlt héten.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn meglátogatta a csapatokat a kelet-ukrajnai Donyeck határ menti régióban lévő dandárparancsnokságon - közölte a hivatalos honlapján.

- Christian Lindner német pénzügyminiszter hétfői kijevi látogatásakor újságírók előtt reményét fejezte ki, hogy mielőbb megoldják Ukrajna Taurus típusú rakétákkal való ellátásának kérdését, mivel ezek szerinte "segítenek közelebb hozni Ukrajna győzelmét" az Oroszország által kirobbantott háborúban.

- Az Egyesült Államok 200 millió dolláros (mintegy 70 milliárd forintnyi) új fegyvercsomagot küld Ukrajnának - jelentette be az amerikai külügyminisztérium hétfőn.

A védelmi minisztérium - a Pentagon - múlt heti összesítése alapján az Egyesült Államok a háború kezdete óta 43 milliárd dollár értékű katonai támogatást nyújtott Ukrajnának az orosz agresszió elleni védekezéshez, köztük 2000 Stinger légelhárító-, és több mint 10 ezer Javelin páncéltörő rendszert

valamint több, mint 2 millió 155 milliméteres lövedéket bocsátott az ukrán erők rendelkezésére, ami a leggyakrabban használt lőszer-típus.

- Az ukrán fegyveres erők által "terrortámadásokhoz" használt, személyzet nélküli csónakok gyártásának és tárolásának helyszíneire mért az éjjel csoportos csapást az orosz haderő nagy hatótávolságú, tengeri telepítésű precíziós fegyverekkel - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn.

Konasenkov arról számolt be, hogy az elmúlt nap folyamán ukrán támadások sorát verték vissza, és azt állította, hogy a frontvonalon elszenvedett ukrán veszteségek meghaladták a hatszáz főt. Közülük, mint mondta, több mint 240-en a donyecki régió déli részén estek el.

- A holland légtérbe tartó orosz bombázókat tartóztatott fel a dán légierő - közölte a holland királyi légierő hétfőn.

- Egy kijevi bíróság bűnösnek találta hazaárulásban, terrorcselekmény kísérletében, valamint lőszer jogellenes birtoklásában, és 12 év börtönre ítélte hétfőn Valerij Sajtanovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt vezérőrnagyát - hozta nyilvánosságra az SZBU és az ukrán főügyészség.

- A Wagner orosz magánhadsereget népszerűsítő matricák terjesztése miatt két orosz állampolgárt vettek őrizetbe Lengyelországban - közölte hétfőn Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

- Oroszország három hullámban indított drónokat és rakétákat a dél-ukrajnai Odessza kikötőváros ellen - közölték hétfőn tisztviselők, bár az ukrán légierő közölte, hogy az összes légi fegyvert kilőtték.

A 15 Shahed drón és nyolc Kalibr rakéta elfogásából származó lezuhanó törmelék

megrongált egy lakóházat és egy szupermarketet. Egy oktatási intézmény kollégiuma is megsérült.

- A rubel közel 17 hónapja a leggyengébb pontjára esett, mivel az exportbevételek összeomlása és a növekvő katonai kiadások növelik az orosz gazdaságra nehezedő nyomást.