Háború: az oroszok a győzelem küszöbén állhatnak keleten

Hírek2023. feb. 28.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 369-dik napján:

- Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió vezetőjének katonapolitikai tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek kijelentette, hogy az orosz erők elvágták a Bahmutban lévő ukrán csoportosulás minden utánpótlási útvonalát.

"Bahmutot végleg bekerítettük, erőink teljes ellenőrzésük alá vonták a városba vezető utakat. Az ukrán fegyveres erők helyőrségének lőszerellátása megszakadt, a rotáció és az emberutánpótlás leállt" - mondta, hozzátéve, hogy a bahmuti "katlan" hamarosan bezárul.

- Egyre nehezedik a katonai helyzet a kelet-ukrajnai Bahmut városa körül – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn.

- Ferenc pápa tervet dolgozott ki az ukrajnai helyzet békés rendezésére, és tárgyalást követel - közölte Leonyid Szevasztyjanov, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének a katolikus egyházfővel levelezésben álló elnöke.

- Az Európai Unió Tanácsa további egy évvel, 2024. február 28-ig meghosszabbította azokat a szankcióit, amelyeket Minszk ellen vetett be a fehéroroszországi belső elnyomás, valamint amiatt, hogy támogatja Oroszországot az Ukrajna elleni háborújában.

- Oroszországban 60 százalékkal csökkent az autógyártás 2022-ben az előző évihez képest - közölte Albert Karimov, az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium helyettes vezetője.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadta hétfőn Kijevben Janet Yellen amerikai pénzügyminisztert, és az Egyesült államok Ukrajnának nyújtott anyagi támogatásáról tárgyalt vele. Zelenszkij kiemelte az amerikai kormány február 24-i döntését, miszerint 2023-ban 9,9 milliárd dollárt juttat Ukrajnának közvetlen költségvetési támogatásként.

- Marad a békepárti, háborút elutasító kormányzati testtartás 2023-ban is - írta az Alapjogokért Központ a Facebook-oldalán hétfő délután közzétett, Orbán Viktor kormányfő parlamenti felszólalása kapcsán készült gyorselemzésében.

- Változtat a rakéták bevetésének taktikáján az orosz hadsereg Ukrajnában - közölte hétfőn Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője. Oroszországnak állítólag kevesebb mint száz robotrepülőgépe maradt azok közül,

amelyeket a leggyakrabban vet be Ukrajna ellen, ezek pedig a Kalibr, a H-101-es és a H-555-ös típusúak.

Csernyak kiemelte, hogy ugyan a többi rakétatípusból még több ezer darabja van Oroszországnak, ezekből sokkal többet használnak el, mint ahányat gyártanak.

- Csapást mért az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők rádióelektronikai felderítő központjára a Kijev megyei Brovari közelében, valamint a Zapad különleges műveleti központra Hmelnyickij városnál - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- A Kreml figyelemre méltónak tartja és alapos elemzésnek veti alá az ukrán válság megoldására a Kína által előterjesztett tervet - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságírókkal.

A kínai külügyminisztérium pénteken 12 pontos nyilatkozatot tett közzé az ukrajnai válság politikai rendezéséről. Peking fő tézisei között szerepel egyebek között a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartása, a közvetlen párbeszéd újraindítása Moszkva és Kijev között, valamint a további eszkaláció megakadályozása.

- Az orosz hadsereg 14 iráni gyártású drónt vetett be Ukrajna ellen hétfőre virradóan, ezek közül 11-et az ukrán erők megsemmisítettek - közölte az ukrán vezérkar.

- Csehország lakosságának többsége az ukrajnai háború befejezése érdekében továbbra is a diplomáciai tárgyalásokat részesítené előnyben - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a Median ügynökség készített.

- A fehérorosz háborúellenes partizánok azt állítják, hogy súlyosan megrongáltak egy orosz katonai repülőgépet.

- Lengyelország közös kezdeményezést jelentett be az Európai Bizottsággal, hogy felkutassák azokat az ukrán gyerekeket, akiket az ukrajnai háború alatt elraboltak és Oroszországba vittek.