Háború: az oroszok előrenyomultak, de rengeteg embert veszítenek

Hírek2023. aug. 8.D.J./MTI

Ez történt a háború 530-dik napján:

- Az orosz erők Kupjanszk környékén támadva kedvezőbb állásokat foglaltak el, a többi frontszakaszon pedig visszaverték az ukrán támadásokat - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

 A tábornok szerint a nyugati csoporthoz tartozó orosz erők rohamosztagai a kupjanszki taktikai irányban, a Harkiv megyei Vilsana és Persotravneve települések térségében az elmúlt három nap során

a front 11 kilométeres szélességében több mint három kilométert nyomultak előre.

- Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában az elmúlt napban mintegy 540 főt veszített, ezzel teljes embervesztesége meghaladta a 250 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett hét harckocsit, 12 tüzérségi rendszert és 28 drónt.

- Az Ukrainszka Pravda hírportál helyi kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában arról adott hírt, hogy a délkeleti országrészben fekvő Zaporizzsja megyét változatlanul hevesen támadja az orosz hadsereg, az elmúlt napban 24 településre 69-szer nyitottak tüzet.

A Donyec-medencében lévő luhanszki régióban pedig földig rombolták a novoljubivkai hidat. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

- Az Egyesült Államok több hadihajót és egy megfigyelő repülőt vezényelt Alaszka partjaihoz, ahol az elmúlt napokban az orosz és a kínai haditengerészet közös hadgyakorlatot tartott - közölte az amerikai haderő. 

- Az ukrán biztonsági szolgálat közölte, hogy meghiúsított egy Volodimir Zelenszkij elnök elleni merényletet, miután letartóztattak egy nőt, akit azzal gyanúsítottak, hogy információkat gyűjtött az elnök hollétéről.

- Két orosz rakétacsapás öt embert megölt és 31-et megsebesített, amikor lakóépületeket ért támadás a kelet-ukrajnai Pokrovszk városában.

- Ukrajna hétfőn azt mondta, hogy "nagyon elégedett" a hétvégén a Szaúd-Arábiában tartott békerendezésről szóló csúcstalálkozóval. Oroszországot nem hívták meg. A találkozón mintegy 40 ország, köztük Kína, India, az Egyesült Államok és Ukrajna képviselői vettek részt.

- Kína külügyminisztere hétfőn telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban közölte, hogy Kína független és pártatlan álláspontot fog képviselni,

aktívan előmozdítja a béketárgyalásokat, és arra törekszik, hogy politikai megoldást találjon a háborúra.

- Lefoglaltatta a moszkvai választottbíróság az Otkrityije Bank keresete alapján a Goldman Sachs Group és a Goldman Sachs III SICAV alap több oroszországi kinnlevőségét - közölte hétfőn a Kommerszant című gazdasági lap.

- Nyolcévi szabadságvesztésre ítélte távollétében egy moszkvai kerületi bíróság Dmitrij Gluhovszkij írót, az orosz fegyveres erők lejáratása címén.

- Az ukrán főparancsnok "stabilnak" nevezte az ukrán erők védekezését. Szavai szerint az offenzívában az ukrán katonák kezében van a kezdeményezés, az oroszok pedig aktív támadásokkal próbálják elűzni az ukrán erőket a front egyes területeiről.

"Az ellenség számos irányban aktív támadási műveleteket hajt végre, de nem jár sikerrel" - szögezte le. Hozzátette, hogy a heves harcok folytatódnak, az ukrán csapatok lépésről lépésre folytatják az előrenyomulást.

"A kezdeményezés a mi oldalunkon van" - hangoztatta Zaluzsnij.

- A növekvő migrációs nyomás miatt újabb, ezerfős katonai kontingens vezénylését kérte a Fehéroroszországgal közös határ védelmére hétfőn Tomasz Praga, a lengyel határőrség főparancsnoka.

- Határozott tiltakozását fejezte ki Japán moszkvai nagykövetségének hétfőn az orosz külügyminisztérium "Oroszország belügyeibe való beavatkozás" miatt, miután Tokió helyszínt biztosított a Poszt-Oroszország Szabad Népeinek Fóruma elnevezésű szervezet tanácskozásának.