Háború: az oroszok visszavonultak több helyen is

Hírek2023. máj. 19.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 449-dik napján:

- Jevgenyij Prigozsin, a bahmuti ostromban kulcsszerepet kapott orosz Wagner magánhadsereg alapítója a sajtószolgálata Telegram-csatornáján megosztott hangüzenetében nehezményezte, hogy az orosz egységek Sacco és Vanzetti település közelében állásokat adtak fel.

- Az ukrán csapatok az elmúlt nap során különböző irányokban 150-1700 métert nyomultak előre a Donyeck megyei Bahmut térségében, az összecsapásokban meghalt 130 orosz katona, 145 megsérült, négyet pedig foglyul ejtettek - számolt be Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője.

- Csoportos csapásokat hajtott végre az éjszaka folyamán nagyhatótávolságú tengeri és légi indítású precíziós fegyverekkel az orosz haderő Ukrajnában a külföldi gyártmányú fegyvert és felszerelést tároló nagy raktárak, valamint ukrán tartalékok ellen - jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A donyecki régióban lévő Bahmut ostromával kapcsolatban azt mondta, hogy a rohamegységek - légideszant egységek, valamint a tüzérség és harcászati légierő támogatásával - folytatták a város "felszabadítását".

- Ukrajna bevetett több olyan nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétát, amelyet az Egyesült Királyságtól kaptak - közölte Ben Wallace brit védelmi miniszter.

- Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva közölte, hogy a szerda este és csütörtök hajnalban több hullámban Ukrajnára kilőtt harminc robotrepülőgép közül 29-et a légvédelem megsemmisített.

- Az Egyesült Államok és a G7 többi tagja új szankciókat fog bevezetni Oroszország ellen - közölte egy amerikai tisztségviselő.

- Megyei kormányzók beszámolói szerint az elmúlt nap folyamán a leghevesebb orosz támadások délen Zaporizzsja és Herszon megyét érték, a keleti országrészben pedig Harkiv, Donyeck és Luhanszk megyéket.

- Dezinformációnak tartja az ukrán ellentámadásról szóló kijelentéseket Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

- Csak az Egyesült Államok jelentős európai szerepvállalása, valamint a NATO és az Európai Unió bővítése, az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának erősítése akadályozhatja meg az orosz birodalmi ambíciók megvalósítását - jelentette ki a lengyel elnök.

- Párizsban letartóztatták az Aratos Group nevű műholdas technológiával foglalkozó hollandiai székhelyű cég vezetőjét,

a görög állampolgárságú Nikosz Bogonikoloszt, akit Oroszországnak való kémkedéssel vádolnak.