Háború: az új offenzíva már a küszöbön állhat - másfél millió főre nőhet az orosz haderő

Hírek2023. jan. 13.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 323-dik napján:

- Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán hadsereg műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke elmondta: az ukrán fegyveres erők vezérkara arra számít, hogy a közeljövőben az orosz csapatok igyekeznek elfoglalni a donyecki régió teljes területét, majd ezt követően a zaporizzsjai régióban folytatják az előrenyomulást. Hozzátette, hogy Ukrajna elfoglalására vonatkozó tervei megvalósítása érdekében Oroszország nagyszabású intézkedéseket jelentett be a fegyveres erők megreformálására,

egyebek mellett a teljes létszám 1,5 millióra való növelését és legalább 20 új hadosztály felállítását.

- Volodir Zelenszkij ukrán elnök haditanácsot hívott össze csütörtökön Kijevben, hogy megvitassák a Donyeck megyei Bahmut és a tőle mintegy 15 kilométere fekvő Szoledar városok körül kialakult helyzetet.

Kiemelte, hogy az említett városokat védő ukrán alakulatokat folyamatosan ellátják lőszerutánpótlással és "minden mással, ami szükséges". Az elnök tájékoztatása szerint szót ejtettek az ukrán hadsereg megerősítéséről a partnerországoktól kapott felszerelésekkel és fegyverekkel.

- Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője elmondta, hogy a nap folyamán az orosz erők 91 alkalommal lőtték Szoledart, és közölte, hogy több mint száz orosz katona halt meg a városért folyó harcokban.

- Ukrán források szerint civilek százai rekedtek Szoledarban, miközben véres harcok folynak a nagyrészt lerombolt bányászati ​​városért.

- Az ukrán légierő parancsnokságának asszisztense figyelmeztetett: lehetséges, hogy Ukrajnát Fehéroroszország felől érik majd rakétatámadások.

- Abszurdak azok a jereváni kijelentések, amelyek szerint Oroszország fenyegetést jelent Örményország biztonságára, az orosz katonai jelenét megszüntetése ebben az országban pedig kockázatokkal jár - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

"Oroszország és Örményország népeit erős baráti szálak kötik össze, ezek mélyen gyökereznek a történelemben” – mondta.

- Szoledar város nyugati része is az orosz hadsereg ellenőrzése alá került, de az ukrán erők szórványos ellenállását nem sikerült felszámolni - jelentette ki Andrej Bajevszkij, a donyecki "népi milícia" alezredese, helyi parlamenti képviselő.

- Németország nem akadályozhat más országokat az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatásában - jelentette ki a német alkancellár csütörtökön azzal a lengyel javaslattal kapcsolatban, hogy nyugati államok közösen német gyártású Leopard páncélozott szállító harcjárművekkel is erősítsék Ukrajna haderejét.

Hozzátette: Berlin továbbra is a partnereivel együtt határoz arról, hogy miként járul hozzá Ukrajna katonai képességeinek erősítéséhez.

- A következő hónapok nagyon fontosak lesznek az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban, mindkét fél döntő csatára készül - jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács titkára egy csütörtöki tévéműsorban.

- A 80 évvel ezelőtti doni katasztrófa arra emlékeztet bennünket, hogy mi, magyarok nem sodródhatunk bele mások háborúiba - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.