Háború: az ukrán front kezd összeomlani

Hírek2024. feb. 29.D.J.

Az ukrán erők nem tudnak stabil védelmi vonalakat kiépíteni keleten, mivel az orosz csapatok Avdijivka elfoglalása után tovább nyomultak előre. Ami arra utal, hogy a tüzérségi és más katonai hiányosságok befolyásolják Ukrajna képességét arra nézve, hogy megtartsa a teljes 1000 km-es frontvonalat - írta meg az Al Jazeera.

Az ukrán erők február 17-én vonultak ki Avdijivkából, miután az oroszok négy hónapon át tartó ostrom után elfoglalták a várost.

Február 24-én az ukrán védők az Avdijivkától három kilométerre nyugatra fekvő Lastochkyne falujából is visszavonultak, mivel az ágyútűz alatt nem volt lehetőségük megfelelő védelmet kiépíteni.

Három nappal később az ukrán csapatok heves éjszakai harcok után kivonták az erőiket a Lastochkyne-tól északra és délre fekvő Stepove és Sieverne falvakból is.

Olekszandr Tarnavszkij, az ukrán erők Tavria csoportjának parancsnoka, amely ezen a területen harcol, február 27-én azt mondta, hogy a védelmi vonal "stabilizálódott" a Tonenke-Orlivka-Berdics tengely mentén. De még azt se lehet biztosra venni, hogy ez valóban így van.

A másnapi geolokációs felvételek orosz csapatokat mutattak Orlivka délkeleti szomszédságában.

Az orosz erők közben a jelentések szerint visszafoglalták Robotyne falut,

amelyet az ukrán csapatok a front nyugati végén, Zaporizzsjában a tavaly nyári offenzíva során foglaltak vissza.