Háború: brutális veszteségeket szenvedtek el az ukránok - a halottak száma az egekben

Hírek2023. aug. 4.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 526-dik napján:

- Több frontszakaszon visszavert ukrán támadásokról, Donyeck környékén végrehajtott orosz ellentámadásról és Kupjanszk irányában történt orosz előrenyomulásról számolt be csütörtökön a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője, azt állítva,

hogy a harcokban a frontvonalon több mint 900 ukrán katona esett el. 

A moszkvai katonai tárca szóvivője, Igor Konasenkov altábornagy szerint a legtöbben, mintegy 380-an közülük a Donyeck környékén vívott harcokban haltak meg.

- Az Európai Unió Tanácsa Oroszország Ukrajna elleni háborújára és Fehéroroszágnak az agresszióban játszott szerepére reagálva csütörtökön újabb célzott korlátozó intézkedéseket fogadott el, hogy az Oroszországra vonatkozó szankciókat ne lehessen megkerülni Fehéroroszországon keresztül.

Ezenkívül többeket felvett szankciós jegyzékébe az ukrajnai háborúban játszott szerepük miatt.

- Az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszk megyében az ukrán tüzérségi tűz miatt megszakadt két község áramellátása. Vlagyiszlav Sapsa, Kaluga megye kormányzója közölte, hogy az orosz légierő hajnalban hét ukrán drónt lőtt le. A tisztségviselő szerint személyi sérülés nem történt, az infrastruktúrában nem keletkezett kár.

- Litvánia szerint meg kell fontolni a Fehéroroszországgal közös határ lezárását, amit azonban Lengyelországgal és Lettországgal együtt kellene megtenni - jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök a Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tartott közös sajtóértekezleten. 

Nauseda szerint a Fehéroroszországba telepített orosz Wagner-zsoldosok "nagy kísértést jelenthetnek" Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőnek és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek,

hogy NATO-tagállamokkal szembeni provokációkhoz használják fel őket.

- Az EU külügyi vezetője levélben fordult a G20-ak minisztereihez, amelyben arra kérte őket, hogy segítsenek Brüsszelnek meggyőzni Vlagyimir Putyint, hogy nyissa meg újra az ukrán gabona fő exportútvonalát az afrikai és közel-keleti országokba.

A Guardian által látott levélben Josep Borrell arra figyelmeztetett, hogy Oroszország múlt havi döntése, miszerint kilép a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezésből, gyermekek és mások életét veszélyezteti a háború sújtotta országokban és konfliktusövezetekben.

- Olekszij Danilov, az ukrán biztonsági tanács titkára szerdán az országos televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy az orosz erőknek bőven volt idejük a védművek előkészítésére és kiterjedt aknamezők telepítésére a több hónapos megszállás alatt.

"Az aknák száma azon a területen, amelyet csapataink visszafoglaltak, teljesen őrületes. Átlagosan három, négy, öt akna van négyzetméterenként" - mondta. Danilov megismételte Zelenszkij állításait, miszerint az előrenyomulást nem lehet siettetni.

- Három civil és négy mentőszolgálati dolgozó sérült meg a Herszonra mért orosz csapásban - közölte az ukrán állami műsorszolgáltató.

- Oroszország napi 300 ezer hordóval csökkenti az olajexportot szeptemberben - jelentette csütörtökön Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes a Reuters jelentése szerint.