Háború: elképesztő léptékben nő az orosz halottak száma

Hírek2023. dec. 6.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 650-dik napján:

- 24 óra leforgása alatt 1030 orosz veszett oda Ukrajnában.

Így Oroszország összesen 333 840 katonát vesztett a 2022. február 24-én elindított invázió kezdete óta - jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara december 5-én.

- Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.

Andrij Jermak egy civil szervezet, az US Institute of Peace pódiumbeszélgetésén kérdésre válaszolva nagyon fontosnak mondta, hogy a támogatást megszavazza az amerikai törvényhozás, mert a Joe Biden elnök által az ukrajnai támogatások folytatására kért pénz nélkül Ukrajna nehéz helyzetbe kerülne. Az ukrán költségvetés számára nyújtott közvetlen amerikai segítségről úgy fogalmazott, hogy az segített a túlélésben a nehéz helyzetben.

- Hétfőn a Fehér Ház levélben szólította fel a Kongresszust, hogy szavazza meg az amerikai elnök által Ukrajnának kért költségvetési kiegészítést. Az amerikai elnöki hivatal költségvetési irodáját vezető Shalanda Young levelében sürgősnek nevezte a Kongresszus lépését, mert az év végén elfogy a korábban jóváhagyott keret.

- Ebrahim Raiszi iráni elnök csütörtökön Oroszországba látogat, ahol orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal fog tárgyalni - jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

- Több mint negyven ukrán drónt semmisített meg és fogott el keddre virradóra az orosz légvédelem az Azovi-tenger és a Krím félsziget felett - közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegram-csatornáján.

- Egy katari tisztviselő szerint hat gyermeket küldenek vissza Ukrajnába Oroszországból egy Katar által közvetített megállapodás keretében. A forrás szerint a gyerekek úton vannak Ukrajnába.

- David Cameron brit külügyminiszter kijelentette, hogy 2024-ben nem csökken az Ukrajnának nyújtott brit katonai támogatás. A nyilatkozatra azt követően került sor, hogy a Fehér Ház arra figyelmeztetett, hogy "hetekre van attól, hogy elfogyjon a pénz Kijev védelmének támogatására az orosz invázióval szemben".

- Az ukrán hadsereg lelőtt 10-et az Oroszország által kedden indított 17 támadó drónból - közölték az ukrán hatóságok. Makszim Kozytskij, Lviv régiójának kormányzója elmondta, hogy három drón egy meg nem határozott infrastrukturális célpontot talált el, és tüzet okozott,

de a károk minimálisak voltak, és nem jelentettek áldozatokat.

- Legalább két ember meghalt és egy megsebesült, miután az orosz erők csapást mértek a déli Herszon városára - közölte az ukrán elnöki hivatal vezetője. A regionális ügyészek háborús bűnökkel kapcsolatos vizsgálatot indítottak az egyik csapás miatt, amely 9 óra körül történt, és egy 48 éves férfi és egy nő halálát okozta, akiket még nem sikerült azonosítani.