Háború előtti mélyponton az olajár

Hírek2023. nov. 1.F. T.

Október utolsó napjaiban nagyot esett világpiaci olajár: a Brent az izraeli háború előtti szintre, a WTI két hónapos mélypontra esett. Jövő héten akár a hazai benzinárak is csökkenhetnek.

A hét első két napján nagyot esett az olajár: a Brent 90-ről 85 dollárra süllyedt, az amerikai WTI típus pedig 86-ról 81-re. Utóbbi esetében ez augusztus vége óta nem látott mélypont, a nálunk meghatározó Brent esetében alacsonyabb, mint október 7-edike óta bármikor, így visszaesett a Hamász terrorszervezet is Izrael közti háború előtti szintre.

A piac arra megy, amerre kevesebben várják

Ez meglepő fejlemény lehet, valójában azonban logikus: a háború kezdete óta sorra hangzanak el a magas olajárra vonatkozó jóslatok, abból kiindulva, hogy a háború miatt kieshet Irán exportja, vagy olyan általános arab olajembargó jöhet, mint 1973-ban. Ezekre hallgatva sok vásárló előrehozta vételeit, megemelve az árat a hónap közepén, azonban ők befejezhették vásárlásaikat, a várt kínálatcsökkenés pedig csak nem következett be. Ha valamit a piacon túl sokan várnak, gyakran az ellenkezője valósul meg: az előrehozott vásárlások miatt nem maradt olyan sok vevő, a kínálat viszont változatlan.

Más, mint fél évszázada

Szemben az 50 évvel ezelőtti helyzettel, ma sok olajkitermelő van: a közel-keleti arab államok részesedése jóval kisebb, mint akkor. Ráadásul akkor rendkívül alacsony árról indult a rali, ma viszont jóval kisebb az olajfüggés, mint akkor, és a kereslet árérzékenyebb, ugyanakkor az említett olajexportőrök számára létkérdés a folyamatos bevétel, hisz jóléti gazdaságuk az olajra épül.

Irán jól meggondolja

Irán kiesése csak akkor következne be, ha az ország nyíltan beavatkozna a háborúba, az USA viszont jelezte, hogy ebben az esetben automatikusan hadba lépne vele. Egy ilyen háborúban Iránnak nem sok esélye lenne, vezetői elég megfontoltnak tűnnek ahhoz, hogy ezért ezt ne is kockáztassák, ráadásul az ország gazdasági helyzete sem túl rózsás, az olajexport létfontosságú számára.