Háború: Hatalmas veszteségek, gyógyszerhiány az orosz hadseregben

Hírek2023. júl. 11.Sz.A.

Ukrán források szerint eddi 230 ezer orosz katona és zsoldos veszthette életét a háború során, egy független kutatás 47 ezerre teszi ezt a számot. A brit hírszerzés szerint naponta 400 orosz katona hal meg az összecsapásokban és súlyos gyógyszerellátási probléákkal küzd az orosz hadsereg.

Oroszország rakétatámadást intézett egy dél-ukrajnai segélyközpont ellen délkelet-ukrajnai területen, ketten életüket vesztették. Egy iskolát támadtak meg, ahol a segélyek elosztása zajlott – írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

- Törökország megegyezett a NATO-val Svédország csatlakozásának elfogadásának feltételeiről. Recep Tayyip Erdogan sokáig blokkolta a csatlakozást, melyről a ma kezdődő vilniusi NATO-csúcson is tárgyalnak.

- A védelmi szövetség tagországai Ukrajna csatlakozási feltételeiről is egyeztetnek. Kijev szeretné tudni, pontosan milyen feltételeknek kell megfelelnie, hogy beléphessen a szövetségbe, amely garantálhatná a biztonságát a későbbiekben.

Amíg a háború tart, nem vehetik fel Ukrajnát a szervezet alapszabálya szerint, de politikai kijelentésekre, állásfoglalásokra sor kerülhet – elsősorban a fegyverszállításokat illetően. 

- Joe Biden és Rishi Sunak hétfőn Ukrajna NATO-tagságának feltételeiről is egyeztetett személyes megbeszélésükön Londonban.

- Hétfőn is folytatódott a június elején kezdődött ukrán ellentámadás, elsősorban Bahmuttól keletre zajlottak heves harcok – orosz források szerint.A várost a Wagner zsoldosok foglalták el, most Ramzan Kadirov csecsen vezető egységei vonultak be a térségbe.

- Hszi-Csinping kíni elnök segítségére és barátságára számíthat Moskva – jelentette ki Valentina Matvienko az orosz felsőház vezetője, miután találkozott a kínai elnökkel.

- Az ukrán erők határozott előretörést értek el Bahmuttól délre – jelentette be Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes.

- Eddig 47 ezer orosz katona és zsoldos vesztette életét a háború során május 27-ig – derül ki a Meduza és a Mediazona újságok felmérései szerint. Ukrán források szerint 230 ezer orosz katona és zsoldos halt meg eddig a háborúban.

- Moszkva még tavaly szeptemberben adott ki egy adatot az emberi veszteségekről: eszerint 5937 katona halt meg.

- A brit katonai hírszerzés adatai szerint naponta 400 orosz katona veszti életét, és súlyos gyógyszerellátási gondokkal küszködik az orosz hadsereg.

- Németország a héten több fegyverszállítmányt is indíthat Ukrajna részére - egy magad rangú német katonai vezető hétfői bejelentése szerint.