Háború: jókora veszteség az ukrán oldalon - egy egész hadoszlop veszett oda

Hírek2023. szept. 20.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 573-dik napján:

- Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye Moszkva által megbízott kormányzója a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az orosz erők kedden megsemmisítettek egy Rabotine felé tartó, páncélozott járművekből álló ukrán hadoszlopot. Úgy vélekedett, hogy az ukrán fél szeptember folyamán elindíthatja ellentámadásának harmadik hullámát, hogy Novopokrovka és Iljicsenkove bevételével megpróbálja javítani pozícióit.

Meglátása szerint az ukrán fél kimerülőben van, és számára az offenzíva nagy veszteségekkel fog járni.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte az ENSZ közgyűlésén kedden összegyűlt világ vezetőit, hogy egységesen lépjenek fel Oroszország inváziója ellen, és kijelentette, hogy Moszkvát vissza kell szorítani, hogy a világ a sürgető globális kihívások megoldása felé fordulhasson.

- Európának csökkentenie kell az Oroszországtól, Kínától és más országoktól való függőségét, ez ugyanúgy biztonsági, mint gazdasági kérdés - jelentette ki Vilmos Sándor holland király kedden az új parlamenti ülésszak megnyitása alkalmából Hágában elmondott trónbeszédében.

- Hét ukrán támadás visszaveréséről számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve. Azt mondta, a rohamok közül hármat Liman térségében hiúsítottak meg. Az ukrán fegyveres erők emberveszteségét 625 főben adta meg.

- Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője azt mondta, hogy az ukrán erők csökkentették aktivitásukat Opitne település közelében, amelynek elfoglalását korábban hamisan állították.

Vuhledarnál, mint közölte, az ukrán csapatokat visszaverték indulóállásaikba.

- Az Egyesült Államokban is képezhetik az Oroszország által indított háborúban védekező ukrán légierő pilótáit az F-16-os vadászgépek használatára - jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden. Az Egyesült Államok és partnerei együttvéve már 76 milliárd dollár értékben nyújtottak úgynevezett közvetlen védelmi támogatást - fegyvereket, lőszert, járműveket és egyéb hadi felszerelést - Ukrajnának.

- Oroszország várja Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök októberi pekingi találkozóját - jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára.

- Ukrajna kedden azt kérte a Nemzetközi Bíróságtól (ICJ), hogy kötelezze Moszkvát jóvátétel megfizetésére, azzal vádolva Oroszországot, hogy "imperialista háborút folytat, le akarja törölni Ukrajnát a térképről és semmibe veszi a nemzetközi jogot."

- Oroszországba illegálisan kitoloncolt ukrán gyerekek érkeztek Fehéroroszországba. A 48 gyermek a megszállt ukrajnai Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régiókból származik, amelyeket Moszkva állítása szerint elcsatolt.

Fehéroroszországi tisztviselők korábban tagadták azokat a vádakat, hogy az ország részt vett volna a gyermekek illegális elszállításában Ukrajnából, de kedden a fehérorosz hírügynökség a Belta arról számolt be, hogy a gyermekek Ukrajnából való elszállítását egy fehérorosz jótékonysági szervezet szervezte - amelyet Alekszandr Lukasenko elnök támogatott.

- Nagy-Britannia idén további "több tízezer" tüzérségi lövedéket szállít Ukrajnának - jelentette be kedden a kormány védelmi minisztériuma.

- Két ember meghalt az ukrán városok elleni orosz támadásokban az éjszaka folyamán - közölték a helyi hatóságok Lvivben és Herszonban.

- Az ukrán légierő közölte, hogy Oroszország az éjszaka folyamán összesen 30 drónt és egy Iszkander ballisztikus rakétát indított Ukrajna ellen, és a drónok közül 27-et lelőttek.