Háború: katasztrófa Ukrajnában - pusztító csapásokat hajtottak végre az oroszok

Hírek2023. dec. 28.D.J.

Ez történt az ukrán háború 672-dik napján:

- Az orosz bombázások miatt Herszon 70 százaléka áram nélkül maradt - közölte Olekszandr Prokudin, Herszon terület kormányzója. Az orosz erők ágyúzása "súlyosan megrongálta" a város infrastruktúráját - mondta, hozzátéve, hogy "nehéz" megmondani, mikor fejeződnek be a javítások.

Egy vasútállomást akkor támadtak meg, amikor egy vonat a lakosok evakuálására indult.

- "A 2024-es háborúnak "másnak kell lennie, mint a 2023-asnak" - mondta az ukrán fegyveres erők vezetője. "A legfőbb hibám az volt, hogy azt hittem, hogy az a sok veszteség, amit az ellenségnek okoztunk, bárkit megállít. De az Orosz Föderációt nem tudta" - mondta Valerij Zaluzsnij tábornok.

Mint elárulta: az ukrán csapatok továbbra is Marjinka északi részén védekeznek. "De azt mondhatom, hogy ez a település már nem létezik.

Az [orosz] módszer ugyanaz, mint ami Bahmutban volt. Utcáról utcára, háztömbről háztömbre pusztítják el.”

- Két ember halt meg orosz dróntámadásokban Odesszában - derül ki Oleh Kiper, a terület kormányzójának adataiból. A sebesültek között volt egy 17 éves is.

- Az ukrajnai békét követelő orosz politikus nem indulhatott az elnökválasztáson.

Az orosz központi választási bizottság elutasította a volt regionális törvényhozó, Jekatyerina Duncova eredeti jelölését, amelyet egy támogatói csoport nyújtott be, a papírmunkában lévő hibákra, többek között helyesírási hibákra hivatkozva.

Miután a fellebbezését elutasították, Duncova közölte, hogy saját politikai pártja létrehozásán fog dolgozni, amely a "békét, a szabadságot és a demokráciát" képviselné.

- Lengyelország egyre közelebb kerül az Ukrajnával közös határátkelőknél a kamionos blokádok megszüntetéséhez - állítja Donald Tusk, az ország miniszterelnöke.

- Oroszország azt mondja, hogy legújabb tarackokat "hamarosan" bevetik az ukrán erők ellen.

A Rosztek állami tulajdonú védelmi konglomerátum vezetője, Szergej Csemezov a RIA hírügynökségnek elmondta, hogy a Koalíció-SV névre keresztelt új önjáró tüzérségi egységek tesztelése befejeződött,

és megkezdődött a sorozatgyártás, a kísérleti tételt pedig az év végéig szállítják le.

- Vlagyimir Putyin orosz elnököt meg kell állítani az Ukrajna elleni háborújában, különben egész Európa sokkal nagyobb árat fog fizetni - mondta egy szerdán megjelent interjúban Maia Sandu, Moldova Európa-barát elnöke.