Háború: kiszorították az ukránokat egy újabb településről

Hírek2023. aug. 23.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 545-dik napján:

- Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz hadsereg kiverte az ukrán erőket az általuk korábban elfoglalt Rabotine község központjából.

- Tizennégy ukrán támadás visszaveréséről számolt be kedden, a napi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők mintegy 700 embert és több mint 60 páncélozott haditechnikai eszközt veszítettek.

Közülük a donyecki régió déli részén, mint mondta mintegy 240-en, a Donyeck körzetében vívott harcokban pedig mintegy 235-en estek el.

- A lengyel elnök szerint Oroszország néhány rövid hatótávolságú nukleáris fegyvert csoportosítana át a szomszédos Fehéroroszországba. Andrzej Duda szerint a lépés a régió és az egész NATO katonai szövetség biztonsági architektúráját megváltoztatná - jelentette az Associated Press.

- Rendelettervezetet készített elő az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz és külföldi eszközök cseréjének megkezdéséről az orosz kormány és a központi bank - jelentette ki Anton Sziluanov pénzügyminiszter.

- Három ember meghalt, kettő pedig megsebesült az ukrajnai Donyeck megyében több falut ért orosz ágyúzás következtében – közölték ukrán források.

- Ukrán "szabotőrök" egy csoportja megpróbálta áttörni az orosz határt Brjanszk térségében - közölte kedden Alekszandr Bogomaz regionális kormányzó - jelentette a Reuters.

- A minisztérium tájékoztatása értelmében keddre virradóra négy ukrán drónt lőttek le Oroszország légterében; kettőt Moszkva megyében és ugyancsak kettőt Brjanszk megyében. Személyi sérülés nem történt. A dróntámadások miatt reggel átmenetileg mind a négy moszkvai polgári repülőtér forgalmát felfüggesztették.

- Ukrajna a nemzetközi jog előírásainak megfelelően védekezik az orosz támadással szemben - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Berlinben az Oroszország elleni dróntámadásokkal kapcsolatban.

- Ukrajnának 2024 végéig várnia kell arra, hogy megkapja az első holland F-16-os vadászrepülőgépet, mivel a holland légierőnek

először át kell állnia az új F-35-ös gépek használatára, ez a folyamat pedig jövő év végéig tarthat - mondta el kedden a holland védelmi minisztérium szóvivője.

- Az Európai Bizottság kedden 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) további részleteként - közölte a brüsszeli testület.

- Az orosz államapparátus elferdíti a történelmet, és összeesküvés-elméleteket terjeszt, hogy rosszindulatú dezinformációval mérgezze meg a demokráciákat - írta a totalitárius és önkényuralmi rendszerek áldozatainak európai emléknapja alkalmából kedden közzétett közös nyilatkozatában Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos.