Háború: magas rangú vezetővel végeztek az ukránok

Hírek2024. feb. 6.D.J.

Ez történt az ukrán háború 712-dik napján:

- Oroszország elismerte, hogy egyik magas rangú tisztviselőjük Alekszej Potelescsenko is a halálos áldozatok között volt, amikor az oroszok által ellenőrzött Liszicsanszkban egy állítólagos pékséget bombáztak az ukránok.

A Kreml korábban civileknek minősítette az áldozatokat. Az orosz állami hírügynökségek, a RIA Novosztyi és a Tass most arról számoltak be, hogy Potelescsenko egy volt oroszbarát milicista volt, aki halálakor

az önhatalmúlag kikiáltott, orosz ellenőrzés alatt álló Luhanszki Népköztársaságban a rendkívüli helyzetek minisztere volt.

- A Suspilne Donbas ukrán regionális közszolgálati műsorszolgáltató és a Kyiv Independent arról számolt be, hogy az említett pékséget Liszicsanszk orosz megszállása után hozták létre, és egyebek mellett találkozóhelyet biztosított az oroszok által támogatott tisztviselőknek.

A Suspilne idézte a száműzött, ukrán vezetésű Liszicsanszk város katonai adminisztrációját: "[A rakétacsapás] olyan időpontban történt, amikor a megszállók ott gyülekeztek".

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javaslatot nyújtott be az ukrán parlamentnek a hadiállapot és az általános mozgósítás további 90 nappal történő meghosszabbítására.

- Miután Zelenszkij kijelentette, hogy több magas rangú tisztviselő leváltását fontolgatja, Vitalij Klitschko kijevi polgármester bírálta a katonai főparancsnok, Valerij Zaluzsnij tábornok kirúgásának lehetőségét, mondván, hogy

az ő vezetésének köszönhető, hogy "sok ukrán valóban bízik a fegyveres erőkben".

- Oroszország hétfőn támadást indított az ukrajnai Herszon városa ellen, amelyben legalább négy ember meghalt és egy megsebesült - közölték tisztviselők.

- A Donald Trumphoz közel álló republikánusok elhatárolódtak egy kétpárti törvényjavaslattól, amely háborús segélyt adna Ukrajnának.

A felsőházi demokrata és republikánus tárgyalók egyaránt bemutattak egy 118 milliárd dolláros csomagra vonatkozó javaslatot, amely a határvédelemről, valamint az Ukrajnának, Izraelnek és más amerikai szövetségeseknek nyújtott finanszírozásról szól.

- Az AFP hírügynökség forrása szerint az ukrán hírszerzés egyik magas rangú tisztviselőjét elbocsátották, miután kiderült, hogy oknyomozó újságírókat hallgattak le.

- A holland védelmi minisztérium további hat F-16-os vadászgépet kész átadni Ukrajnának - jelentette be Kajsa Ollongren védelmi miniszter.

- Borisz Nadeždin orosz elnökjelölt azt mondta, hogy a központi választási bizottság munkacsoportja a támogatói aláírások 15%-át érvénytelenítette, amelyekkel támogatták a választási kampányát.

Ez a szám, amennyiben megerősítést nyer, meghaladja a megengedett hibaarányt, és alapot adna arra, hogy Nadezsdint kizárják a Vlagyimir Putyin elleni indulásból.

A bizottság korábban is a hibás papírmunkára hivatkozott, hogy kizárja azokat a jelölteket, akik bármilyen veszélyt jelenthetnek Putyinra nézve.