Háború: megdöbbentő számok kerültek elő - hullahegyek Kelet-Ukrajnában

Hírek2023. nov. 12.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 626-dik napján:

- Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az elmúlt napon mintegy 1130 orosz katona halt meg,

velük együtt az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 310 ezret.

Az ukrán erők pénteken megsemmisítettek egyebek mellett két orosz hajót, 25 harckocsit, 38 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 25 drónt.

- Az orosz erők 31 Sahid típusú csapásmérő drónnal és több különböző típusú rakétával mértek csapást szombatra virradó éjjel Ukrajna területére, a légvédelem 19 drónt semmisített meg - közölte az ukrán légierő szombaton a Telegramon.

- Olaf Scholz német kancellár kormánykoalíciója megállapodott abban, hogy jövőre megduplázza az Ukrajnának nyújtott német katonai segélyt, amely így el fogja érni a 8 milliárd eurót - jelentette a Bloomberg News az ügyet ismerő személyekre hivatkozva.

- Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár azt a javaslatot terjesztette elő, hogy Ukrajna csatlakozzon a katonai szövetséghez, de az Oroszország által megszállt területektől megfosztva.

Rasmussen, aki 2009 és 2014 között vezette a NATO-t, hangsúlyozta, hogy a részleges ukrán tagságra vonatkozó terv nem a konfliktus befagyasztását szimbolizálná, hanem azt az eltökélt szándékot jelezné, hogy figyelmeztesse Oroszországot,

hogy nem akadályozhatja meg Ukrajna csatlakozását a nyugati védelmi szövetséghez.

- Egy magas rangú ukrán katonatiszt kulcsszerepet játszott az Északi Áramlat gázvezetékek tavalyi balti-tengeri szabotálásában - derül ki a Washington Post és a Der Spiegel szombaton közzétett közös vizsgálatából.

- Lettország elnöke szerint Oroszország hosszú háborút tervez Ukrajnában, és arra szólította fel a bizonytalan szövetségeseket, hogy továbbra is nyújtsanak katonai támogatást Kijevnek, különben Moszkva más országokat fog fenyegetni.

- Olekszandr Sztupun ukrán katonai szóvivő elmondta, hogy az ukrán csapatok 35 orosz támadást vertek vissza Avdijivkában és annak közelében, amelyet október közepe óta heves tűz alatt tartanak.

Sztupun az országos televíziónak elmondta, hogy a keleti és déli légicsapások 70 százaléka Avdijivkát célozta. Avdijivkai tisztviselők szerint újabb orosz támadásra számítanak a város ellen,

amint a talaj felszárad a napok óta tartó heves esőzések miatt.

- Az ukrán határőrök közölték, hogy visszafoglaltak egy falut az ország északkeleti részén, az orosz határ mellett. A Harkivi területről készült online videón az látható, hogy a határőrök további magyarázat nélkül felvonták a kék-sárga ukrán zászlót az orosz határ melletti Topoli faluban.

- Az ukrán főváros katonai adminisztrációja közölte, hogy az éjszakai dróntámadás után Oroszország ballisztikus rakétákat lőtt ki Kijevre. A hatóságok szerint infrastrukturális létesítményt nem ért találat.

Kijev környékén azonban két rakéta két település között egy mezőn csapódott be. A robbanáshullám öt lakóépületet rongált meg és kisebb károk keletkeztek egy magánvállalat épületében is.