Háború: megindultak az oroszok - ekkora csapatmozgást jó ideje nem lehetett látni

Hírek2023. júl. 25.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 516-dik napján:

- Petro Andrjuscsenko, a Donyeck megyei Mariupol ukrán polgármesterének tanácsadója arról adott hírt, hogy az orosz csapatok legalább két nagy hadoszlopot küldtek haditechnikával és katonákkal Mariupolon keresztül a Zaporizzsja megyei Bergyanszk kikötő irányába.

Kiemelte, hogy nyár eleje óta ez volt a legnagyobb nyílt katonai mozgás a térségben.

Andrjuscsenko szerint ennek a mozgásnak az oka vagy a kiképzőtáborok feltöltése, vagy pedig az hogy közvetlen utánpótlást biztosítanak az oroszok a zaporizzsjai régió frontvonalához.

- Elfogadhatatlan lenne Ukrajna számára, ha szeptember 15. után is meghosszabbítanák az ukrán gabona behozatalára vonatkozó európai uniós tilalmat - szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében. 

Hangsúlyozta egyúttal: Ukrajna "hisz az Európai Bizottsággal kötött megállapodásokban",

de - mint írta - felkészül az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos minden fejleményre.

- Ukrajna jelentést készít arról, hogyan használják fel fegyveres erői az egyik legújabb katonai segélycsomagban biztosított amerikai kazettás lőszereket, és a beszámolót már a héten benyújtja az Egyesült Államoknak - közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a CNN amerikai televíziónak adott interjújában.

- Négy civil megsebesült az Ukrajna keleti részében lévő Harkiv megyében, Kupjanszk város körzetében hétfőn az országot támadó orosz erők ágyúzásában - hozta nyilvánosságra a régió kormányzói hivatala.

Az áldozatok egyike egy 12 éves fiú, mellette két nő és egy 60 éves férfi sebesült meg.

- A román államfő és miniszterelnök is határozottan elítélte hétfőn, hogy Oroszország az éjszaka folyamán a Duna-parti ukrán kikötői infrastruktúra ellen intézett dróntámadást, közvetlenül a román határ mellett.

- Oroszország közölte, hogy hétfőn a kora reggeli órákban két ukrán drónt semlegesített Moszkva felett, az egyik a város központjában lévő védelmi minisztérium közelében zuhant le.

- Az ukrajnai Odessza régió kormányzója szerint Oroszország "ki akarja éheztetni a világot" azzal, hogy megpróbálja teljesen blokkolni az ukrán gabona globális piacokra irányuló exportját. A régióban a legutóbbi orosz légitámadás megint az ukrán gabona infrastruktúrát érte.

- Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője bizonyíték nélkül azt állította, hogy az odesszai székesegyházat egy ukrán légvédelmi rakéta találta el.

- Orosz dróntámadásban megsebesült az Agence France-Presse hírügynökség egyik újságírója, miközben a harcok sújtotta keleti Bahmut város közelében lévő ukrán tüzérségi állásból tudósított.