Háború: megint hazudik valamelyik fél - mégse esett el Bahmut?

Hírek2023. máj. 24.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 454-dik napján:

- Az ukrán erők továbbra is az ellenőrzésük alatt tartják Bahmut városának délnyugati szélét - állította kedden Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy a kijevi erők némi haladást értek el "Bahmut északi és déli területein".

Az augusztus óta ostromlott város bevételéről vasárnap tett bejelentést az orosz védelmi tárca.

- Oroszország hálás a boszniai Szerb Köztársaságnak az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos semleges álláspontjáért - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő, amikor kedden Moszkvában fogadta Milorad Dodikot, a szerb entitás elnökét.

- Az ukrán vezérkar közölte, hogy Oroszország hétfőn 20 rakétacsapást hajtott végre Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja és Harkiv ellen.

- Az uniós országok március óta 220 000 tüzérségi lövedéket és 1300 rakétát szállítottak Ukrajnának.

- Mély aggodalomra ad okot, hogy egy ukrán diverzáns- és felderítőcsoport hatolt be az oroszországi Belgorod megyébe - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak, miközben az orosz védelmi tárca a támadás visszaveréséről és több mint 70 "terrorista" megsemmisítéséről számolt be.

- A háború által veszélyeztetett ukrán kultúra támogatásáról állapodtak meg kedden a lengyelországi Krakkóban a lengyel, a litván és az ukrán kulturális tárca vezetői - közölte a varsói kulturális és örökségvédelmi minisztérium.

- Az EU-tagállamok márciusi megállapodásuk alapján, 2 milliárd eurót különítettek el, hogy Ukrajna számára lőszert szállítsanak, és az egyezség keretében ezidáig 220 ezer lőszert és 1300 rakétát bocsátottak meglévő készleteikből Kijev rendelkezésére - mondta Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

- Oroszország Ukrajna elleni háborúja azzal ér véget, hogy Oroszország veszít, Ukrajna pedig az Európai Unió teljes jogú tagja lesz - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

- Örülök, hogy több országban, például Lengyelországban, végre megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F-16-os vadászgépek vezetésére, ez a folyamat időt vesz igénybe, de minél hamarabb kezdődik annál jobb, mert ez megnyitja majd az utat ahhoz, hogy az ukrán erők megkapják a védelmükhöz szükséges vadászgépeket - nyilatkozta Josep Borrell kül -és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

- A háború eszkalációja helyett tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, mert az ukrajnai háborúban minden nap sok ember hal meg - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden ellátogatott a Donyeck megyei Vuhledar és Marjinka közötti frontszakaszra,

hogy felköszöntse az ott szolgálatot teljesítő ukrán katonákat a tengerészgyalogság napja alkalmából.

- Dél-Afrika legnagyobb ellenzéki pártja, a Demokrata Szövetség kedden elítélte, hogy az ország állambiztonságért felelős minisztere Moszkvába utazik egy biztonsági ügyekkel foglalkozó, magas szintű nemzetközi találkozóra.

- Nagy-Britannia után Németországnak is támogatnia kell az orosz támadással szemben védekező Ukrajnát nagy hatótávolságú rakétákkal - sürgette egy keddi interjúban a szövetségi parlament legnagyobb ellenzéki pártja, a Kereszténydemokrata Unió egyik vezető külügyi szakpolitikusa.