Háború: meglepő, de Európa szerint Ukrajna nem győzhet

Hírek2024. feb. 22.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 728-dik napján:

- Az európaiak alig 10%-a hisz abban, hogy Ukrajna legyőzheti Oroszországot, noha egy uniós felmérés szerint az európaiak továbbra is széles körben támogatják Ukrajnát,

és a legvalószínűbb végpontnak egyfajta "kompromisszumos rendezést" tartanak - írta meg a Guardian.

- Vlagyimir Putyin két évvel a több mint félmillió áldozatot követelő invázió megindítása után továbbra is arra törekszik, hogy legyőzze és uralja Ukrajnát - állapították meg nyugati tisztviselők a háború újabb értékelésében. Ugyanakkor úgy vélik, hogy Putyinnak nincs egyértelmű középtávú stratégiája - tették hozzá a tisztviselők, akik úgy vélik, hogy "a szankciók keményen sújtják az orosz hadiipart".

- Az EU szerdán jóváhagyta az Oroszország elleni 13. szankciócsomagját. Az új csomag, amelyet hivatalosan február 24-én, az ukrajnai orosz invázió második évfordulójára hagynak jóvá, közel 200 szervezetet és személyt vesz fel a szankciós listára.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a megállapodás tovább csökkenti "Oroszország drónokhoz való hozzáférését".

- Három szárazföldi kínai cég került fel azon vállalatok listájára, amelyekkel az uniós vállalkozásoknak tilos üzletelniük - közölték diplomaták.

A cégeket - az első szárazföldi kínai vállalatokat, amelyek ellen az intézkedések irányulnak - azzal vádolták, hogy érzékeny katonai technológiát szállítanak Oroszországnak. Törökországi és indiai cégek is felkerültek a listára,

mivel az EU egyre inkább harmadik országokat vesz célba, amelyek segítenek Moszkvának kijátszani a szankciókat.

Az EU vagyonbefagyasztást és vízumtilalmat rendelt el Kang Szun Nam észak-koreai védelmi miniszterrel szemben is, aki ballisztikus rakétákat adott át Moszkvának.

- Irán nagyszámú ballisztikus rakétát szállított Oroszországnak - mondta hat forrás a Reutersnek -, elmélyítve a két, az Egyesült Államok által szankcionált ország közötti katonai együttműködést.

- Jens Stolenberg, a NATO főtitkára azt mondta, hogy szerinte az elhunyt orosz ellenzéki vezető Alekszej Navalnij emléke előtt úgy lehet a legjobban tisztelegni, ha biztosítjuk az orosz vereséget Ukrajnában.

- Andrej Morozov, egy ismert háborúpárti orosz blogger a hírek szerint öngyilkosságot követett el. Minderre azután került sor, hogy egy posztjában azt állította, hogy az orosz hadsereg 16 000 katonát vesztett a kelet-ukrajnai Avdijivka város elfoglalásakor.

- Avdijivka orosz elfoglalása riadalmat keltett a közeli városok lakosaiban, és sokan most biztonságosabb területekre távoznak, miután hónapokig húzódtak meg az állandó tűz elől - jelentette a Reuters.

A menekülők többsége idős, de az East SOS nevű jótékonysági szervezet segít nekik. Oroszország legfőbb tábornoka, Valerij Geraszimov az avdijivkai csata után meglátogatta a csapatokat, és kitüntetéseket adott át.

- Az ukrán hadsereg szerdán tagadta, hogy elvesztette a Dnyipro folyó oroszok által megszállt oldalán lévő hídfőállását, Krynkijt, egy nappal azután, hogy az orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy a területet elfoglalták.

Kijev szerint az orosz erők megtámadták Krynkijt, de "jelentős veszteségeket" szenvedtek és visszavonultak. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden közölte Putyinnal, hogy Krynkijt "megtisztították".

- A lengyel rendőrség vizsgálja egy gazdatüntetésen elhelyezett transzparens ügyét. A tábla felszólította Putyint, hogy "tegyen rendet" Ukrajnában. Szerdán a lengyel titkosszolgálatokért felelős miniszter, Tomasz Siemoniak "provokációnak" minősítette a "botrányos" transzparenst.

A legutóbbi tiltakozások során lengyel gazdák elzárták a határhoz vezető utakat.

- A BBC orosz szolgálata és a Mediazona hírportál megerősítette annak a mintegy 45 ezer orosz katonának a személyazonosságát, akik az invázió 2022. februári kezdete óta Ukrajnában haltak meg.

A katonai veszteségek kérdése mindkét országban rendkívül érzékeny kérdés. Oroszország betiltotta a konfliktus kritikáját, és 2022 óta nem hoztak nyilvánosságra hivatalos adatokat.