Háború: menekülnek az ukránok az orosz tankok elől

Hírek2024. feb. 23.D.J.

Ez történt az ukrán háború 728-dik napján:

- Az ukránok megkezdték a menekülést az elfoglalt Avdijivka városához közeli településekből, miközben a moszkvai csapatok a frontvonalon keresztül törnek előre.

Vlagyimir Putyin elnök kedden közölte, hogy az orosz csapatok tovább nyomulnak Ukrajnába, hogy a harctéren elért sikereikre építhessenek Avdijivka város eleste után.

- Az Egyesült Államok pénteken több száz szankciót hoz nyilvánosságra, amelyek elsősorban Vlagyimir Putyin "háborús gépezetét" célozzák - közölte Victoria Nuland külügyminiszter-helyettes, az ukrajnai invázió február 24-i második évfordulója előtt.

- Joe Biden amerikai elnök elmondta, hogy találkozott az elhunyt orosz ellenzéki vezető Navalnij feleségével és lányával. Ezt követően újságíróknak nyilatkozva azt mondta:

Holnap szankciókat fogunk bejelenteni Putyin ellen, aki felelős a haláláért. Nem hagyjuk annyiban a dolgot.

- Szergej Lavrov orosz külügyminiszter "hisztériának" nevezte a Nyugat reakcióját Navalnij halálára, és azt mondta, hogy a nyugati országoknak nincs joga beavatkozni Oroszország ügyeibe.

- Volodimir Zelenszkij elnök felszólította az amerikai kongresszust, hogy hagyjon jóvá a további segélyeket Kijevnek. Egy csütörtökön sugárzott interjúban azt mondta, hogy ennek elmaradása ukrán életekbe kerülne.

A képviselőház republikánus törvényhozói megakasztották az Ukrajnának nyújtandó 60 milliárd dolláros új segély jóváhagyását, és Zelenszkij a Fox Newsnak - az amerikai konzervatívok egyik kedvenc csatornájának - adott interjúban szólított fel a cselekvésre.

"Túléli-e Ukrajna a Kongresszus támogatása nélkül? Természetesen. De nem mindannyiunk" - mondta az ukrajnai frontvonal közelében adott interjúban.

- A Nemzetközi Valutaalap és az ukrán kormány megállapodásra jutott, amely megnyitja az utat mintegy 880 millió dollár folyósítása előtt, amint azt az IMF igazgatótanácsa jóváhagyja - közölte az alap.

A megállapodásra az ukrán tisztviselők és az IMF munkatársai között Varsóban tartott hatnapos megbeszélés után került sor.

Az IMF szerint Ukrajna "nagyjából jó úton halad" a korábban elfogadott program megvalósításában, gazdasága 2023-ban erős növekedést, csökkenő inflációt és erősödő tartalékokat mutatott, bár a 2024-es kilátások továbbra is nagyon bizonytalanok.

- Az Egyesült Királyság 50 új szervezetet vett fel Oroszország elleni szankciós listájára, David Cameron külügyminiszter szerint a szankciók megfosztják Putyint azoktól a forrásoktól, amelyekre égető szüksége van, hogy finanszírozni tudja a háborúját.

A kormány állítása szerint a szankciók célpontjai olyan személyek és vállalkozások, amelyek lőszereket, például rakétaindító rendszereket, rakétákat és robbanóanyagokat szállítanak.

- Grant Shapps brit védelmi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Királyság további 200 páncéltörő rakétát küld Ukrajnának. A PA Media jelentése szerint hozzátette, hogy az Egyesült Királyság más szövetségesekkel együtt több ukrán katonát fog kiképezni:

Együtt további 10 000 főt képezünk ki 2024 első felében.

- Biden támogatta Mark Rutte holland miniszterelnököt, hogy ő legyen a Nato következő vezetője - mondta egy amerikai tisztviselő a Reutersnek. 

- Alekszej Navalnij édesanyja, Ljudmila Navalnaja elmondta, hogy megmutatták neki a fia holttestét. Navalnaja azzal vádolta meg az orosz nyomozókat, hogy "zsarolják" őt fia a temetésével kapcsolatban. Állítólag arra próbálják kényszeríteni, hogy a gyászolók nélkül tartson zártkörű temetési szertartást.