Háború: mészárlást rendeztek az orosz tisztek között

Hírek2023. nov. 10.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 624-dik napján:

- Egy ukrán csapás a megszállt a Herszon régióban a jelentések szerint az orosz szövetségi kémszolgálat, az FSZB egyik bázisát találta el. Ukrán források szerint több magas rangú orosz tiszt is meghalt a támadásban. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium munkatársa elmondta: "A megszállók tehát tisztában vannak azzal, hogy nincsenek biztonságban, hogy figyelik őket, és bármikor megsemmisíthetik őket.

Ukrajna nagy pontosságú nyugati fegyvereket használ ezekhez a csapásokhoz".

- A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország hadserege túlterhelt az ukrajnai háború miatt. A védelmi minisztérium legutóbbi napi hírszerzési jelentésében azt írta, hogy Oroszországnak valószínűleg át kell csoportosítania a föld-levegő rakétarendszereit távoli területekről, hogy fenntartsa az Ukrajna feletti lefedettséget, ami azt mutatja, hogy a konfliktus megterheli a hadseregét.

- Ukrajna közölte, hogy a lengyel határon egyre nagyobbak a sorok, mivel a lengyel teherautósofőrök már negyedik napja blokkolják az átkelőket.

A hétfőn kezdődött tüntetések során a sofőrök három határátkelőt is blokkoltak. Az ukrán sofőrök konkurenciája ellen tiltakoznak.

- Az orosz csapatok újabb támadást hajtottak végre a dél-ukrajnai Herszon városa ellen, az eddigi információk alapján életét vesztette egy 72 éves férfi, és két helyi lakos megsérült - közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója csütörtökön a Telegramon.

- Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter - kommentálva nyugati tisztségviselőknek az Oroszországgal való béketárgyalások újraindítására tett felhívásait -, csütörtökön az X platformon (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében arra emlékeztetett: Ukrajna mintegy kétszáz tárgyalási fordulót folytatott az Oroszországi Föderációval 2022-ig attól kezdve, hogy Oroszország 2014-ben elfoglalta a Krímet és megszállta a Donyec-medencét.

"Ez idő alatt húsz tűzszüneti megállapodás született, amelyeket Oroszország rövid időn belül megszegett" - tette hozzá a tárcavezető.

- Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában, az Oroszország elleni uniós szankciók szigorúbb végrehajtására szólított fel, és aggodalmának adott hangot a korlátozó intézkedések gyakori kijátszása miatt. Az állásfoglalás rámutat arra, hogy Oroszország képes kijátszani olyan intézkedéseket, mint például az uniós tagállamok által bevezetett olajra vonatkozó árplafon.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz kőolaj felhasználásával készült termékek uniós importja olyan országokból, mint India, ugrásszerűen megnőtt, ami lényegében kiskaput jelent a Kreml számára.

- Ukrajna kész megállapodni Magyarországgal a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó uniós követelmények teljesítéséről - jelentette ki Olha Sztefanyisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

- A világban szinte mindenütt látható a nemzetközi rend megingása, feléledtek a befagyott konfliktusok, például a Kaukázusban, és aggodalomra adnak okot az afrikai katonai államcsínyek is - jelentette ki Petr Pavel cseh államfő csütörtökön Prágában a Diplomácia és biztonság elnevezésű konferencián.

A cseh köztársasági elnök alapvető fontosságúnak tartja, hogy a demokratikus nemzetközi közösség továbbra is minden területen kiálljon Ukrajna mellett.

"Oroszország esetleges sikere mindannyiunk veresége lenne" - vélekedett Petr Pavel.