Háború: Moszkva szerint új szintre lép a háború - egészen vad vádakkal álltak elő

Hírek2023. aug. 10.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 532-dik napján:

- Varsó egy lengyel-ukrán alakulatot tervez felállítani azzal a céllal, hogy a későbbiekben megszállja Nyugat-Ukrajnát - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Sojgu azt hangsúlyozta, hogy Lengyelország az Egyesült Államok oroszellenes politikájának fő eszközévé vált, és kinyilvánította szándékát, hogy övé lesz "a legerősebb hadsereg" Európában.

Mint mondta, ennek érdekében Varsó nagyszabású fegyverbeszerzésbe kezdett az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Dél-Koreából.

"Ezenkívül tervezi egy úgynevezett lengyel-ukrán alakulat létrehozását, reguláris alapon, állítólag Nyugat-Ukrajna biztonságának szavatolására, valójában azonban ennek a területnek a későbbi megszállása érdekében" - tette hozzá a hadseregtábornok.

- Az ukrán erők kísérletet tettek arra, hogy átkeljenek a felszabadított és a megszállt Herszont elválasztó Dnyipro folyón, potenciálisan áttörve ezzel a hónapok óta frontvonalként szolgáló területet Dél-Ukrajnában.

Orosz katonai bloggerek arról számoltak be, hogy a Herszon várostól keletre fekvő Kozacsi Laheri település közelében legfeljebb hét, egyenként körülbelül hat-hét embert szállító csónak szállt partra, és áttörte az orosz védelmi vonalakat.

- Két ember meghalt, hét pedig megsebesült az ukrajnai Zaporizzsja városát ért orosz rakétatámadásban.

- Németország és Ukrajna további két Patriot légvédelmi rakétarendszer Kijevbe történő szállításáról állapodott meg - mondta Zelenszkij legutóbbi esti beszédében.

- A német ügyészek letartóztatták a katonai beszerzési ügynökség egyik tisztjét azzal a gyanúval, hogy titkos információkat adott át az orosz hírszerzésnek - közölte a szövetségi ügyészség.

- Az orosz erők a Harkiv megyei Kupjanszk városát választották támadásuk fő irányának, ehhez nyolc Storm-Z elnevezésű rohamosztagból álló támadócsoportot hoztak létre - mondta el Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

A katonai vezető kiemelte, hogy heves csaták folynak a térségben, egyes állások többször is "gazdát cserélnek".

"Az ellenség célja, hogy áttörje csapataink védelmét, és közvetlenül benyomuljon Kupjanszkba" - tette hozzá.

Szavai szerint ezzel egy időben az orosz erők Novoszelivszke környékén offenzívával megkísérelték oldalba támadni az ukrán csapatokat és bekeríteni őket, de nem jártak sikerrel.

- Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Facebookon közzétette, hogy kedd estétől háromszor vették tűz alá az orosz erők Nyikopol város térségét,

aminek következtében egy 18 éves fiú életét vesztette, három helyi lakos pedig megsérült.

- Az ukrán hadsereg stratégiai kommunikációs részlege beszámolt arról, hogy csapást mértek egy orosz parancsnoki állásra a déli Herszon megyében lévő, orosz megszállás alatti Nova Kahovkában.

- Utazási segítségre, információra, anyagi támogatásra és egészségügyi szolgáltatásokra van leginkább szükségük az Ukrajnába visszatérő ukrán menekülteknek - hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) magyarországi képviselete az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. 

Az IOM április és június között végzett felmérése szerint a háború miatt több mint 5,2 millió ember kényszerült lakóhelyének elhagyására Ukrajnán belül, és további 6,2 millió ember keresett biztonságot az országhatárokon kívül.

- Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter döntése nyomán kétezer katonával erősítik meg a lengyel-fehérorosz határ védelmét, ez ezer fővel több, mint amennyit ezen a héten a lengyel határőrség főparancsnoka kért - közölte szerdán Maciej Wasik belügyminiszter-helyettes.

- Megsemmisített az orosz légvédelem két ukrán drónt Moszkva közelében - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. "Ma éjjel Moszkvai megye felett meghiúsították a kijevi rezsim kísérletét, hogy pilóta nélküli légi járművekkel terrortámadást hajtson végre.

Légvédelmi eszközök megsemmisítettek két pilóta nélküli repülő szerkezetet" - hangzott a közlemény.