Háború: nagy bajban vannak az ukránok?

Hírek2022. nov. 2.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 251-dik napján:

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz hadsereg október 31-én végrehajtott nagy erejű rakétacsapásai megzavarták az ukrán fegyveres erők irányítási rendszerét és logisztikáját, valamint a hadiipart.

A tábornok szerint az ukrán tartalék- és hadianyagszállítás jelentős akadályokba ütközik.

- A Sky News-nak adott interjújában Boris Johnson elmondta: szerinte Vlagyimir Putyin nem fog atomfegyvert használni Ukrajnában. Ha mégis azzal kizárná Oroszországot a civilizált nemzetek soraiból.

- Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere szerint az ukrán energia-infrastruktúrára mért orosz csapások népirtásnak minősülnek.

- Kijevben mintegy ezer fűtési pontot hoznak létre a városlakóknak.

- Az oroszpárti helyi kormányzat Herszon megyében délebbre helyezte át a központját Szkadovszkba – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara. Oroszország kedden felszólította a civileket, hogy hagyják el a Dnyeper folyó keleti partja mentén fekvő területet.

- Az ukrán kormány elfogadta Jurij Vitrenko lemondását a Naftogaz állami energiavállalat vezérigazgatói posztjáról. A Naftogaz a közleményében azt mondta, Vitrenko november harmadika után távozik a posztjáról.

- Az orosz hadsereg több mint húsz településre mért csapásokat a keddi nap folyamán – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

- A helyi hatóságok ukrán tüzérségi csapásokról számoltak be az orosz kézen lévő területeken, valamint a határ menti orosz Belgorod és Kurszk megyében is.

- A Szevasztopol elleni dróntámadás kivizsgálása és Kijev által adott biztonsági garanciák után lehet csak felújítani az ukrán gabonaexportot biztosító egyezmény végrehajtását - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a török államfővel, Recep Tayyip Erdogannal kedden folytatott telefonbeszélgetésen.

- Maia Sandu moldovai államfő szerint országa drámai energiaválsággal küzd, félő, hogy áram és gáz nélkül marad a télen.

- Az Oroszország által Ukrajna ellen bevetett, Irántól vásárolt Sahíd-136 típusú önmegsemmisítő drónok közül az ukrán erők eddig már több mint háromszázat lőttek le, ebből csupán a múlt éjszaka hatot - közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

- Az orosz hírszerző szolgálatok olyan információkat kaptak, amelyek arra utalnak, hogy brit haditengerészeti tanácsadók részesei voltak az Északi Áramlat elleni robbantásoknak - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

- Az oroszországi részleges mozgósítás keretében besorozott 300 ezer katonából 87 ezret vezényeltek eddig a harci övezetbe - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi online parancsnoki tanácskozáson. A mozgósítottak felkészítésben mintegy háromezer olyan kiképzőt alkalmaztak,

akik harci tapasztalatokat szereztek a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett ukrajnai háború során.