Háború: ott csaptak le az oroszokra, ahol aligha számítottak rá

Hírek2023. nov. 11.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 625-dik napján:

- Ukrán haditengerészeti drónok elsüllyesztettek két kisebb orosz partraszálló hajót a Krímben - közölte pénteken az ukrán katonai hírszerzés. A támadás, amelyet nem lehetett függetlenül ellenőrizni, elsüllyesztett egy Akula-osztályú és egy Serna osztályú hajót. Az ukrán hadsereg szerint a hajók legénységgel voltak ellátva, és páncélozott járművekkel voltak megrakva.

"Az ilyen hajók elég jelentős veszteséget jelentenek" - mondta Andrij Ryzhenko katonai elemző és tartalékos tiszt a Radio NV-nek.

- Az orosz erők a háború sújtotta Avdijivka frontváros bekerítéséért és egy közeli, stratégiai fontosságú gyár elfoglalásáért harcolnak - közölte egy ukrán katonai szóvivő. Olekszandr Sztupun elmondta, hogy az ukrán erők visszaverték a nagy vegyi üzem elleni orosz támadásokat, és a létesítményt ellenőrzésük alatt tartják.

- Szerhij Zgurets katonai elemző azt írta, hogy az orosz erők megpróbálják kihasználni, hogy Ukrajna Avdijivkára összpontosít, és megpróbálják visszafoglalni az északkeletre fekvő Bahmut közelében elvesztett területeket.

Az orosz erők májusban foglalták el Bahmutot, de az ukrán csapatok azóta visszafoglalták a közeli falvakat.

- Az orosz hadsereg közölte, hogy erői meghiúsítottak egy ukrán kísérletet arra, hogy hídfőállást építsenek a Dnyipro folyó keleti partján és a közeli szigeteken a dél-ukrajnai Herszon régióban, és az elmúlt héten mintegy 500 ukrán katonát öltek meg.

"November 9-én a "Dnyipro" orosz katonai csoportosulás egyik motorizált lövészszázadának személyzete Zolto Arszalanov főhadnagy parancsnoksága alatt megsemmisítette az ukrán 36. tengerészgyalogos gyalogosdandár egyik egységének katonáit, amikor azok megpróbáltak megvetni lábukat a Dnyipro folyó bal partján" - áll a védelmi minisztérium közleményében.

- November végétől kezdődően Németország négy Eurofighter vadászgépet telepít Romániába korlátozott időre, az orosz drónok légtérsértéseire hivatkozva - jelentette pénteken az Agerpres hírügynökség a bukaresti német nagykövetség közleményére hivatkozva.

- A cseh és a tajvani kormány pénteken megállapodást írt alá arról, hogy együttműködnek az ukrajnai újjáépítési munkálatok segítésében. Tajvan eddig több mint 100 millió dollárt adományozott humanitárius segélyezésre,

és csatlakozott az Oroszország elleni, nyugati vezetésű szankciókhoz.