Háború: pusztító csapás érte Ukrajnát - idén ilyet még nem láttak

Hírek2023. nov. 2.Növekedés.hu

Oroszország 24 óra alatt 118 ukrán várost és falut bombázott, többet, mint az idei év bármely más napján - állítja Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

A BBC beszámolója szerint a politikus elmondta: Ukrajna 27 régiójából 10-et ért támadás. A csapás-sorozatnak több halálos áldozata és sebesültje is van.

Sok érintett település a keleti és déli frontvonalak közelében található.

Oroszország hetek óta katonai tűzerőjének nagy részét Avdijivkára, a keleti Donyeck régióban lévő, stratégiai jelentőségű városra összpontosítja.

"[Avdijivkát] eltörlik, szétzúzzák. Az elmúlt napban több mint 40 óriási ágyúzás érte a térséget" - mondta Vitalij Barabas helyi vezető.

Emellett figyelmeztetett: Oroszország offenzívájának harmadik hullámára készül. Ukrajna szerint emiatt Moszkva erősítést küldött a régióba.

Csak Avdijivka térségében kedden húsz támadást vertek vissza - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Oroszország emellett fokozta a támadásokat az északkeleti Harkiv régióban található Kupjanszk városa ellen, és megpróbálta megakadályozni, hogy az ukrán erők visszafoglalják a Bahmut környéki területeket. 

A súlyos veszteségek ellenére Oroszország még mindig "fölényben van fegyverek, felszerelések, rakéták és lőszerek terén" - figyelmeztetett Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, aki felszólította Ukrajna szövetségeseit, hogy szállítsanak harci repülőgépeket és drónokat, valamint modern elektronikus hadviselési technológiát Kijevnek.

Arról, hogy az év végefelé újabb orosz támadás várható a növekedés.hu is írt korábban. Lapunknak Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója elmondta: a háborúnak van egy természetes ritmusa.

Hol az egyik, hol a másik fél veszi át a kezdeményezést.

Amikor az egyik oldalon kezdenek az erőforrások apadni és fogy a lendület, akkor szükségszerű, hogy ezután a másik fél próbál meg dominálni. Hisz nem akarja, hogy az ellenség erőt gyűjtsön egy újabb támadáshoz. Most, hogy kezd kifulladni az ukrán ellentámadás, várhatóan az oroszok fogják magukhoz venni a kezdeményezést.