Háború: pusztító csapássorozatot mértek Ukrajnára az oroszok

Hírek2023. szept. 28.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 581-dik napján:

- Az orosz csapatok lakott területeket lőttek szerdán az ukrajnai donyecki régió északi részén - közölte a Donyeck megyei ügyészi hivatal a Facebookon. 

Az előzetes adatok szerint az orosz erők irányított és nagyerejű bombákat vetettek be, valamint harckocsikból lőttek. Több mint kéttucat családi ház és kereskedelmi épület, gázvezetékek és az elektromos hálózat rongálódott vagy semmisült meg - írta közleményében az ügyészség.

- Az orosz erők szerdán 44 légicsapást és 27 rakétakilövő rendszerrel indított támadást hajtottak végre - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara esti tájékoztatóján.

- "Sajnálatos módon az orosz terrortámadásokban civilek haltak meg és sebesültek meg" - áll a vezérkar frissítésében.

"Lakóépületek, egy kórház és más polgári infrastruktúra semmisült vagy rongálódott meg".

- Bulgária parlamentje szerdán úgy döntött, hogy elöregedett, szovjet korabeli légvédelmi rakétarendszereket küld Ukrajnának.

- Legalább három háborúpárti orosz újságírónak küldtek levágott disznófejeket az elmúlt héten - jelentette a Moscow Times.

- Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia "így vagy úgy" részt vett az Északi Áramlat gázvezeték elleni tavalyi támadásban - jelentette a TASZSZ hírügynökség.

- A kanadai hatóságoknak kötelességük bíróság elé állítani vagy kiadni a náci Yaroslav Hunkát, akit meghívtak az ország parlamentjébe - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

- Az ukrajnai háború borzalmas, minden nap egyre többen halnak meg, családok szakadnak szét és gyermekek tízezrei maradnak apa nélkül - írta a magyar kormányszóvivő a Facebook-oldalán, kiemelve, hogy

Magyarország már 5200, a háború elől ide menekült ukrán gyermek oktatásáról gondoskodik.

- Az ukrán városok elleni legutóbbi támadásokban használt iráni kamikaze drónok európai alkatrészeket tartalmaznak - derül ki egy titkos dokumentumból, amelyet Kijev küldött nyugati szövetségeseinek.

- Tizennégy támadás visszaveréséről számolt be az orosz védelmi tárca szerdai hadijelentésében, azt állítva, hogy az ukrán fél az elmúlt nap folyamán több mint nyolcszáz katonát veszített a fronton. Az orosz összefoglaló szerint a Donyeck környéki frontszakaszon tíz volt a meghiúsított támadások száma, és ezekben több mint 390 ukrán katona esett el vagy sebesült meg,

továbbá megsemmisült négy harckocsi, kilenc gyalogsági harcjármű és egy lőszerraktár is.

- Több egykori Wagner-zsoldos, aki Fehéroroszországban tartózkodott, szerződést írt alá az orosz védelmi minisztériummal, és ismét feltűntek Ukrajnában, a keleti fronton - mondta el Illja Jevlas, az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportálnak.

- Az ukrán ellentámadás folyamatosan halad előre, egyes területeken az ukrán erők átjutottak Oroszország védelmi vonalán, azt viszont nem tapasztaljuk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök céljai megváltoztak volna - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben.

Üdvözölte a NATO-szövetségesek jelentős hozzájárulását az ukrán védelemhez, különös tekintettel az első amerikai Abrams-harckocsikra,

amelyek két napja érkeztek meg Ukrajnába, növelve az ukrán erők képességét az orosz erők visszaszorítására.

- A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Szeptember 22-én ismét támadás érte Szevasztopolt, és a legcsekélyebb kétség sem férhet hozzá, hogy a támadást nyugati hírszerzési eszközök, a NATO műholdas berendezései és felderítő repülőgépek felhasználásával tervezték meg előre, és az amerikai és brit hírszerző szolgálatok támogatásával, és a velük való szoros koordinációban hajtották végre

- mondta Zaharova.