Háború: Putyin szerint nem térhet vissza a szovjet elnyomás időszaka

Hírek2023. dec. 5.Sz.A.

A Fehér Ház közlése szerint az Ukrajna katonai segítéséről szóló új törvény elfogadásáig már alig maradt költségvetési pénz az ország támogatására - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

A Kongresszus tagjainak elküldött levélben arra figyelmeztetnek, hogy még több tízmilliárd dollár katonai és gazdasági segítségre van szüksége Kijevnek, és fennáll a veszélye, hogy Ukrajna nem képes egyesül megvédenie magát.

Joe Biden hivatala arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai fegyverek nélkül az ukrán hadsereg térdre kényszerülhet a frontvonalakon, így az eddigi ukrán előrehaladás is veszélybe kerül, ráadásul az orosz katonai győzelmek esélye nő.

Az amerikai törvényhozásban vita alakult ki Ukrajna támogatásáról a republikánusok szerint ugyanis Washingtonnak nincs egyérteémű stratégiája Ukrajnával kapcsolatban.

Egy orosz tábornok életét vesztette Ukrajnában, a negyedik flotta vezető-helyettese Vlagyimir Zavadszkij a különleges hadművelet során, szolgálat közben halt meg – jelentette be a voronyezsi régió vezetője.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország soha nem fogja a szovjet időkben elkövetett tömeges elnyomás módszereit alkalmazni, ilyen soha nem fog megismétlődni az orosz történelemben.

A 21 hónapja tartó háború hatalmas környezeti károkat is okozott: a levegő, a termőföld és a vizek minőségében is sok kár keletkezett – jelentette be Viktoria Kirejeva ukrán környezetvédelmi miniszter-helyettes a Cop 28 konferenciáján Dubajban.

Az orosz tengeri blokád ellenére egy hónap alatt több mint 200 kereskedelmi hajóval 7 millió tonna árut, ezen belül 5 millió tonna gabonát exportált Ukrajna – írta az ukrán építésügyi minisztérium a Telegram csatornán.

Lengyelország ismét szorgalmazta, hogy kössék engedélyhez az ukrán kamionok belépését az Európai Unió területére.

Az ukrán hadsereg Luhanszknál olajraktárak ellen intézett támadást vasárnap, az orosz haderő pedig Andijivka város ellen intézett támadásokat. A várost már majdnem teljes mértékben körülvették, az elmúlt két hónapban heves harcok zajlottak az ipari városért.

Oroszország fokozni fogja aktivitását a világpolitikában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Kremlben, 21 új külföldi nagykövet megbízólevél-átadásán.

"Arra számítunk, hogy a velünk való kapcsolatban minden nemzetközi partnerünk betartja az egyenlőség és az érdekek kölcsönös figyelembe vételének elvét. Bárki bármit is szeretne, a világ ügyeiben való aktivitásunk csak növekedni fog" - mondta az elnök, hozzátéve: Moszkvának nincsenek ellenséges szándékai senkivel szemben - írja az MTI.