Háború: rakétaesőt zúdítottak az ukrán városokra az oroszok

Hírek2023. szept. 22.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 575-dik napján:

- A csütörtökre virradóan végrehajtott orosz rakétatámadás következtében Ukrajna-szerte húsz civil sérült meg, és negyven épületben keletkeztek károk - összegezte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Facebookon.

Oroszország éjszaka 43 rakétát lőtt ki békés ukrán városokra. A terrortámadás következtében körülbelül 40 épület károsodott, és kéttucatnyi ember megsérült

- fogalmazott a kormányfő. Elmondása szerint a mentők reggel óta takarítják a romokat, szállítják el az áldozatokat és minden szükséges segítséget megadnak.

- Illja Jevlas, az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője egy tévéműsorban arról számolt be, hogy Donyeck megyében a Bahmut és Horlivka közötti autópályát már az ukrán erők tartják ellenőrzés alatt, így az orosz egységek ellátása ebben az irányban jelentősen megnehezült.

- Zelenszkij egy zárt ajtók mögött tartott tájékoztatón elmondta az amerikai szenátoroknak, hogy a katonai segély kulcsfontosságú Ukrajna háborús erőfeszítéseihez - mondta Chuck Schumer, demokrata szenátor a zárt ajtók mögött tartott tájékoztatót követően. "Ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút" - idézte Schumer Zelenszkijt.

- Joe Biden elnök biztosította Zelenszkijt, hogy a republikánus ellenállás ellenére az Egyesült Államok továbbra is erőteljesen támogatja Kijevet.

- Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci drónokkal - közölte csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

- Az orosz hadijelentés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett többek között hét páncélozott harcjárművet, öt Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, négy HIMARS-rakétát és - rekordszámú - 75 drónt.

- Ukrajna tíz, svéd gyártású Stridsvagn 122 harckocsit kapott, amelyeket Svédországban kiképzett ukrán legénység kezel - közölte a svéd fegyveres erők sajtószolgálata, amelyet a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett.

- Bolgár állampolgárokat gyanúsítanak a brit hatóságok Oroszország javára folytatott kémtevékenységgel. Nick Price, az angol-walesi legfőbb ügyészség különleges bűncselekmények feltárásával és terrorellenes fellépéssel foglalkozó ügyosztályának vezetője csütörtöki hivatalos nyilatkozatában közölte: a vádhatóság engedélyt adott a vádemelésre kémtevékenység céljából szőtt összeesküvés címén három férfi és két nő ellen.

- Az orosz kormány csütörtökön ideiglenes korlátozást vezetett be a benzin és a gázolaj exportjára a belföldi üzemanyagpiac stabilizálása érdekében.

- Az orosz légvédelem 19 ukrán drónt semmisített meg a Fekete-tenger és a Krím felett, valamint egyet-egyet az oroszországi Belgorod, Kurszk és Orjol megye felett - közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegram-csatornáján közzétett üzenetben.