Háború: sokkoló adat látott napvilágot - az öldöklés elképesztő méreteket öltött Ukrajnában

Hírek2024. jan. 12.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 687-dik napján:

- Az Ukrajnában 2022 februárja óta megölt civilek száma meghaladta a 10 200-at. Közülük 575 gyerek, a sebesültek száma pedig meghaladta a 19 300 főt - olvasható az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának oldalán.

- Az Egyesült Államok szankciókat vetett ki három orosz szervezet és egy személy ellen. Mind részt vettek az Oroszország által Ukrajna ellen használt észak-koreai ballisztikus rakéták átadásában és tesztelésében.

- Borisz Nadezsdin, az Ukrajna elleni háborút ellenző orosz elnökjelölt-aspiráns csütörtökön találkozott katonafeleségek egy csoportjával, akik azt követelik, hogy férjeiket szereljék le a frontvonalról.

A Kreml bírálója aláírásokat gyűjt, hogy a március 15-17-i szavazáson Vlagyimir Putyin elnök kihívója lehessen.

- Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa 3 milliárd eurót szán egy új programra, amely a védelmi berendezések gyártásának fellendítését tűzte ki célul.

"Csak arra kell ügyelnünk, hogy minden eshetőségre felkészüljünk. Oroszország az egyik legnagyobb aggodalmunk" - mondta, azzal érvelve, hogy Európa lőszerellátásának "egyenrangúnak" kell lennie Oroszországgal.

- Miközben Volodimr Zelenszkij befejezte lettországi, litvániai és észtországi körútját, az ukrán elnök kijelentette, hogy országa "hálás" a már leszállított Patriot légvédelmi rendszerekért,

amelyek nélkül "lehetetlen lenne túlélni" egyes támadásokat. Ám további szállításokat kért.

- Edgars Rinkevics lett elnök újabb segélycsomagot jelentett be, és közölte, hogy Riga idén "tüzérségi lövedékeket, légvédelmi fegyvereket, gránátokat, drónokat" szállít Ukrajnának.

- Az ukrán parlament elutasította egy olyan törvényjavaslat megvitatását, amely több katona besorozását célozza. David Arakhamia, a kormánypárt vezetője az ukrán katonai vezetőkkel folytatott zárt ajtós megbeszélést követően azt mondta,

hogy "egyes rendelkezések közvetlenül sértik az emberi jogokat".

- Törökország, Bulgária és Románia vezető védelmi tisztviselői Isztambulban megállapodást írtak alá a Fekete-tengeri Aknaelhárító Haditengerészeti Csoport (MCM Black Sea) létrehozásáról, amely a Fekete-tengeri aknamentesítési műveleteket fogja felügyelni.

- A határ közelében fekvő oroszországi Belgorod régió "nehéz időket" él át az Ukrajna által a közelmúltban végrehajtott ágyúzás miatt - közölte kormányzója, Vjacseszlav Gladkov.

- A Kreml azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy nyomást próbál gyakorolni az európai országokra, hogy támogassák a befagyasztott orosz vagyonok lefoglalását a tengerentúlon, hogy segítsenek finanszírozni Ukrajna újjáépítését.

- Az ukrán újságírók országos szakszervezete szerint az orosz rakétacsapások egy harkivi szálloda ellen "a médiamunkások megfélemlítését célozták".