Háború: százával hullanak az ukránok keleten

Hírek2023. feb. 13.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 354-dik napján:

- A donyecki régióban lévő Bahmuttól északra lévő Kraszna Hora település elfoglalásáról tett bejelentést vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója. A Readovka orosz hírportál szerint harcok folynak a délebbre fekvő Paraszkovjivka birtoklásáért és Bahmut utcáin is.

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erőknek hadszíntéren

egy nap alatt több mint 480 katonájuk esett el, akinek több mint a fele Donyeck város körzetében vesztette életét.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt tartja felelősnek a háborúért Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország olasz kormánypárt elnöke, aki vasárnapi kijelentéseivel a Meloni-kormány Kijev-barát politikáját is bírálta.

- Az Institute for the Study of War amerikai agytröszt szerint a felvételeik azt mutatják, hogy az orosz erők Kraszna Hora falu legalább egy részét elfoglalták, és az ukránok valószínűleg kivonultak onnan.

- A keleti fronton a leghevesebb csaták Vuhledar és Maryinka városaiért dúlnak – közölte szombaton Kijev legfőbb katonai parancsnoka.

- Irán drónokat csempészett Oroszországba hajókon és az állami légitársaságon keresztül – állítják nyugati források.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta vasárnap azt a rendeletet, amelynek értelmében 199 orosz és egy ukrán állampolgár ellen léptetett életbe szankciókat. A büntetőintézkedéseket az államfő az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács határozata alapján rendelte el.

A szankciók alá vont személyek között van Jurij Csernyicsuk, a zaporizzsjai atomerőmű főmérnökhelyettese,

az orosz állampolgárok közül pedig Andrej Petrov, a Roszenergoatom vállalat vezetője és Jurij Usakov, Vlagyimir Putyin orosz elnök külpolitikai tanácsadója.

- A parlamenti többséget alkotó, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája párt frakciója olyan törvénymódosításokat készített elő, amelyek lehetővé teszik, hogy hadiállapot idején katonát nevezzenek ki védelmi miniszternek - mondta el Marjana Bezuhla, a nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság alelnöke.

- A lengyel államfő szerint számos karbantartási és egyéb problémával járna, ha Lengyelország harci repülőgépeket adna át Ukrajnának.

- Életeket menteni csak békével és tűzszünettel lehet, ezért Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne elérni az ukrajnai háborúban - mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.