Szintet lépett a háború az atomfegyverek kiterjesztésével

Hírek2023. márc. 27.Sz.A.

A Fehéroroszorzságba érkező orosz atomfegyverekről szóló hírekre reagáltak nemzetközi vezetők.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megkérte az ukrán lakosságot, hogy maradjanak lélekben a keleten harcoló ukránokkal. A katonáinknak hála, sok településtől messze esnek a harcok földrajzi értelemben – mondta az elnök esti videóüzenetében.

Felhívta a figyelmet, hogy 1,5 milliárd euró pénzügyi segítséget kapott az ország az Európai Uniótól, az összeg már az ukrán nemzeti bank számláján van - írja napi háborús összefoglalójában a The Guardian.

- Arról is szót, hogy a horvát kormány egy olyan programot fogadott el, melynek keretében sérült ukrán katonákat fognak ellátni.

- Az orosz haderő rakétákkal támadja Avdiinka városát – ukrán katonai források szerint 2000 fő maradt a városban, amely a második Bahmuttá válhat.

- Csökkent a Fehéroriszországban tartózkodó orosz katonák száma mintegy 4000 főre - ukrán források szerint. Januárban ez a létszám még 10 ezer fő volt, sokakat átvezényeltek Oroszországba.

- A NATO erős kritikát fogalmazott meg Oroszország ellen, veszélyesnek és felelőtlennek nevezte, hogy Moszkva taktikai nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországba.

- A lépést követően Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte. Kijev szerint provokatív lépésről van szó, amely a nemzetközi biztonsági rendszer egészét alááshatja. Kijev szerint a Kreml foglyul ejtette Fehéroroszországot.

- Mihajlo Podaljak ukrán elnöki főtanácsadó szerint Putyin megsértette a nukleáris leszerelési egyezményeket, és megfélemlítő taktikát alkalmaz.

- Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szerint a nukleáris fegyverek fehéroroszországi állomásoztatása az európai biztonsági rendszer elleni felelőtlen eszkaláció és veszélyt jelent Európára nézve. Az EU Fehéroroszország ellen újabb szankciók bevezetésével válaszolhat a nukleáris fegyverek telepítése miatt.

- Az oroszországi Tula régióban Kirejevszk városában robbanás történt, melyben három civil megsérült, a robbanást ukrán drón okozhatta írja a Reuters orosz forrásokra hivatkozva.

- Oroszország és Kína között nem jön létre katonai szövetség – jelentette be Putyin elnök egy televíziós interjúban. Putyin szerint a két ország közötti katonai együttműködés teljesen átlátható.

- A brit védelmi minisztérium forrásai szerint tegnap 71 iráni Sahed drónt lőtt ki ukrán célpontok ellen.

- Az ukrán hadügyminiszter-helyettes a Facebook-on arra kérte az ukránokat, hogy ne osszanak meg internetes tartalmakat, információkat az ukrán ellentámadásról. Egy stratégiai célunk van, az elfoglalt területek felszabadítása, ennek a részletei katonai titoknak minősülnek – mondta.

- A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) a héten Zaporizzsjába utazik, hogy tanulmányozza az atomerőműnél kialakult súlyos helyzetet. Rafael Grossi, a szervezet vezetője szerint az oroszok által ellenőrzött atomerőműnél nyilvánvalóak a biztonsági kockázatok.