Háború: szorul a hurok az ukránok körül keleten

Hírek2023. márc. 1.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 370-dik napján:

- Legkevesebb háromezer ukrán katona maradt az ostromlott Bahmut városban - jelentette ki Jan Gagin katonai és politikai szakértő, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy hadianyagot szállító ukrán hadoszlopok megkísérelnek majd betörni a városba,

vagy az ukrán hadvezetés megpróbálja kimenteni csapatai egy részét az ostromlott Bahmutból.

Gagin szerint az orosz hadsereg szinte minden, a helyőrség katonáinak cseréjére, és az utánpótlás szállítására irányuló kísérletet meghiúsít.

- Az orosz erők változatlanul ostromolják a Donyeck megyei Bahmut városát, Herszon és Zaporozzsja térségében pedig egyes területeken a megszállók igyekeznek megteremteni a feltételeket az offenzíva megkezdéséhez - jelentette kedden az ukrán vezérkar.

- Az Egyesült Államok nem számít arra, hogy a következő egy évben Oroszország jelentős előrenyomulást tud végrehajtani Ukrajnában – mondta az Egyesült Államok védelmi miniszterhelyettese.

- Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukránok drónokkal két támadási kísérletet hajtottak végre orosz földön.

- Lezuhant egy drón száz méternyire a Gazprom gázkompresszor-állomásától a Kolomnai járásban lévő Gabasztovo községben - közölte Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányzója.

- Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának egy évvel ezelőtti kezdete óta a hollandok körülbelül 183 millió euró (mintegy 70,4 milliárd forint) adományt gyűjtöttek a háború ukrajnai károsultjainak - közölte az adománygyűjtésben és a támogatások eljuttatásában, elosztásában közreműködő 11 holland segélyszervezet.

- Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európa Tanács nemzetközi szerződéseinek Oroszországra vonatkozó hatályát megszüntető törvényt.

- Nem hagyjuk, hogy bárki belesodorjon minket a háborúba, továbbra is tűszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazunk - reagált Paczolay Máté külügyi szóvivő az ukrán külügyminiszter-helyettes azon nyilatkozatára, amely szerint "Magyarország támogatja az ukrán nemzet elpusztítását".

- A kémelhárítási tevékenység és az ukrán szabotázscsoportok elleni küzdelem fokozására szólította fel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot Vlagyimir Putyin.

- Az orosz erők kedden ismét tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Herszon városára, a hatóságok eddigi értesülései szerint két civil meghalt a támadásban - közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.