Háború: új ország léphet be az ukrán konfliktusba

Hírek2022. dec. 20.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 299-dik napján:

- A száműzött fehérorosz ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező hetekben „nőhet az esélye annak, hogy Fehéroroszország katonákat küld Ukrajnába”. Szerinte Kijev „helyesen felkészült” arra, hogy Minszk csatlakozzon Moszkva új, készülő offenzívájához.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Kijev készen áll „minden lehetséges védelmi forgatókönyvre” Moszkvával és a szövetségeseivel szemben.

„Állandó prioritásunk a határunk védelme mind az orosz mind a fehérorosz határon” – mondta Zelenszkij.

- Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta: ostoba és alaptalan koholmányok azok a publikációk, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői minszki látogatása arra fogja kényszeríteni Fehéroroszországot, hogy vegyen részt az Ukrajna elleni orosz "különleges hadműveletben".

- Egy orosz dróntámadás „meglehetősen súlyos” károkat okozott hétfőn Kijevben, három terület maradt áramellátás nélkül – mondta Olekszij Kuleba kormányzó. Oroszország 35 „kamikaze” drónt szabadított Ukrajnára a hajnali órákban. Az ukrán légierő közleménye szerint ezek közül 30-at hatástalanítani tudtak.

- Rendeletben tett javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkva megye, a Krím és Szevasztopol vezetésének, hogy az ukrajnai háborúban érdemeket szerző katonák és az elesettek családjai között ingyen osszanak ki telkeket.

- A Nyugat várhatóan felgyorsítja a legmodernebb fegyverrendszerek fejlesztését, valamint a biológiai, genetikai és egyéb fegyverek létrehozására irányuló kutatásokat - írta Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat igazgatója.

- Az Európai Unió lakosságának 49 százaléka úgy véli, hogy az ukrajnai háború kezdetét követően a gazdasági helyzet javítása érdekében hozott uniós intézkedéseknek pozitív hatásuk lesz, a többi válaszadó szerint azonban

az intézkedéseknek negatív hatásuk lesz, vagy hatástalanok lesznek az európai gazdaságra nézve - derült ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett Eurobarométer felmérésből.

- Az európai uniós tagállamok energiaügyi miniszterei megállapodást kötöttek a holland gáztőzsde, a TTF határidős piacára vonatkozó árplafon bevezetéséről. Az intézkedést csak akkor lehetne aktiválni, ha három egymást követő kereskedési napon 180 euró/megawatt fölé emelkedne a TTF legközelebbi határidős kontraktusának ára.

- Ahelyett, hogy az Európai Unió értelmes kérdésekkel, új energiaforrások keresésével, az infrastruktúra fejlesztésével foglalkozott volna, az elmúlt hónapok a gázársapka körüli szerencsétlenkedéssel mentek el - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

- António Guterres, az ENSZ főtitkára nem lát kilátást „komoly” béketárgyalásokra a közeljövőben. Újságíróknak nyilatkozva Guterres azt mondta, hogy „erősen reméli, hogy 2023-ban megszületik a béke”.