Háború: Ukrajna szembement az USA-val?

Hírek2023. máj. 25.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 455-dik napján:

- Washington vizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint amerikai járműveket használt Ukrajna Oroszország területén belül - közölte szerdán újságírókkal John Kirby, a Fehér Ház szóvivője.

Elmondta, hogy az Egyesült Államok világossá tette Kijev számára, hogy nem támogatja az amerikai gyártmányú felszerelések ilyen jellegű használatát.

- Ukrajna NATO-csatlakozása nincs napirenden mindaddig, amíg a háború dúl, a kérdés az, mi történik majd, ha véget ér - jelentette ki Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára.

- Az orosz Wagner magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin szerint 20 ezer harcost vesztett a Bahmutért folytatott elhúzódó harcokban.

- A NATO-országok de jure részesei az ukrajnai konfliktusnak, ami növeli az atomhatalmak közötti közvetlen katonai összecsapás veszélyét - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

- Ukrajna sikertelenül kísérelte meg pilóta nélküli motorcsónakokkal támadni a fekete-tengeri gázvezetékeket őrző Ivan Hursz hajót - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

- Oroszországban a hazaárulás gyanújával letartóztatott három orosz tudós közül az elsőt jövő héten állítják bíróság elé - közölte szerdán az ügyet tárgyaló bíróság.

Az érintettek a hiperszonikus rakéták fejlesztésében vettek részt.

- Az ukrán erők folytatják a védekező hadműveletet, és sikereket értek el a Donyeck megyei Bahmutnál - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

A katonai vezető egy videófelvételt is közzétett a Wagner orosz zsoldoscsoport egy fogságba ejtett katonájáról.

A hadifogoly elmondása szerint a háborúban való részvételre őt leginkább az anyagi juttatások ösztönözték.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán haditanácsülést hívott össze. Mint kiemelte: megkezdték a légierő fejlesztés átfogó koncepciójának kidolgozását, és ebben a nyugati típusú repülőgépekre való átállással számolnak.

- Fontos, hogy minél előbb megkezdődjenek az uniós csatlakozási tárgyalások Kijevvel, mivel ez rendkívül sokat jelentene az ukrán nép számára, akik azért harcolnak és halnak meg, hogy közénk tartozhassanak - jelentette ki Krisjanis Karins lett miniszterelnök.

- Az orosz hadsereg rendkívül keményen fog reagálni a Belgorod megye elleni támadáshoz hasonló további ukrán diverziók esetén - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

- Az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának békén kellene hagyniuk Iránt,

és jobb lenne, ha "eltakarodnának az ördögbe" a Közel-Keletről - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat igazgatója.