Háború: vérengzés egy ünnepségen - orosz elit katonákat mészároltak le

Hírek2023. nov. 23.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 637-dik napján:

- Több tucat orosz tengerészgyalogost ölt meg egy ukrán csapás egy díjátadó ünnepségen Donyecki területen - jelentette az ukrán hadsereg stratégiai kommunikációs egysége november 22-én.

Az orosz 810. tengerészgyalogos dandár tagjai a Donyecki területen található Sztarobesev közelében, az orosz rakétaerők és tüzérség napja alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen vettek részt, amelyen Polina Menshikh orosz színésznő is szórakoztatta a résztvevőket, amikor a támadás történt.

- Ukrajnában "tragédia" történik, és meg kell találni a módját annak, hogy mielőbb vége legyen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a G20-csoport szerdai online csúcstalálkozóján.

- A szerdai orosz hadi jelentés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy Sz-300-as légvédelmi rendszert, egy MiG-29-es repülőgépet, két páncélozott harcjárművet, két páncélozott személyszállító járművet és 45 drónt.

- A moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy Zaporizzsja megyében, egy újságírókat ért ukrán dróntámadás során repeszektől megsebesült Borisz Makszudov, a Rosszija 24 tévécsatorna tudósítója.

A televíziós, akit katonai kórházba szállítottak, nincs életveszélyben.

- Az Európai Bizottság szerdán újabb 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) további részleteként - közölte a brüsszeli testület.

A közlemény szerint a támogatással az Európai Unió arra törekszik, hogy stabil, kiszámítható pénzügyi segítséget adjon Ukrajnának azonnali finanszírozási szükségleteinek fedezésére.

- Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán csapatoknak "nehéz" védelmi műveletekkel kell szembenézniük a keleti front egyes részein a téli hideg beálltával. A déli erők továbbra is támadó akciókat hajtanak végre - mondta.

- Ukrajna támogatása alapvető fontosságú a Visegrádi négyek biztonsága számára, ugyanakkor emberi szempontból is természetes álláspont - jelentette ki a cseh államfő.

- Volodimir Zelenszkij üdvözölte, hogy a nyugati szövetségesek csütörtökön megalakították az ukrán légvédelem megerősítését célzó 20 országot tömörítő koalíciót, amely az elmondása szerint "lehetővé teszi városaink és falvaink jobb védelmét".

- Litvánia közölte, hogy újabb katonai segélycsomagot nyújtott át Ukrajnának, amely hárommillió lőszert és téli felszereléseket is tartalmaz.

- Ukrajnára nincs jó hatással az, hogy a világ figyelme Izrael felé fordult, a Közel-Keleten zajló háborús konfliktus nem segít országának - ismerte el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Fox News amerikai tévécsatorna által kedden sugárzott interjújában.

- Elfogadhatatlan, és nem meggyőző a német hatóságok érvelése, amellyel elutasítják, hogy Németország humanitárius kifizetéseket folyósítson Leningrád nem zsidó származású védőinek és a blokád túlélőinek - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.