Háború: vérfürdőt rendeztek az orosz tisztek között az ukránok

Hírek2023. szept. 26.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 579-dik napján:

- Az ukrán különleges hadműveleti erők hétfőn jelentették be, hogy megölték Viktor Szokolov admirálist, Oroszország fekete-tengeri flottájának parancsnokát, 33 másik tisztjével együtt, Kijev eddigi egyik legmerészebb támadásában a megszállt Krím-félszigeten.

Az ukrán hadsereg szerint az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli főhadiszállása elleni pénteki támadást

úgy időzítették, hogy az egybeessen a haditengerészeti tisztviselők találkozójával.

- Az orosz légvédelmi egységek hétfőn késő este több ukrán dróntámadást is visszavertek a belgorodi és a kurszki terület felett, összesen legalább 11 drónt semmisítettek meg - közölte az orosz védelmi minisztérium.

- Az ENSZ Ukrajnában elkövetett emberi jogi jogsértésekkel foglalkozó vizsgálata arra figyelmeztetett, hogy a bizonyítékok szerint az orosz erők a kínzásokat "széles körben és szisztematikusan" alkalmazzák.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegramon megerősítette, hogy megérkeztek Ukrajnába az első Abrams harckocsik az Egyesült Államokból, de nem hozta nyilvánosságra, konkrétan hány jármű érkezett. Amerikai tisztségviselők szerint a következő hónapokban újabb Abrams-ok érkeznek Ukrajnába.

A Biden-adminisztráció 31 darabot ígért - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

- Ellentétes a kontinens érdekeivel, hogy Brüsszel leválasztja Európát az orosz energiahordozókról - jelentette ki Orbán Viktor napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján.

- Bekérették Bulgária moszkvai nagykövetét hétfőn az orosz külügyminisztériumba amiatt, hogy az orosz ortodox egyház három papját kiutasították Bulgáriából. A misszióvezetővel közölték, hogy a bolgár hatóságok "oroszellenes provokációjának" kellemetlen következményei lesznek Szófia számára.

- Külföldi "zsoldosok" ideiglenes állomáshelyeire és ukrán diverzánscsoportok kiképzőközpontjaira mértek csoportos csapást az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai katonai tárca az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett két vezetési és megfigyelőpontot, két lőszerraktárt,

egy MiG-29-es repülőgépet, négy harckocsit, hét pácélozott harcjárművet, HIMARS-rakétákat és 33 drónt.

- Vlagyimir Rogov, az Együtt vagyunk Oroszországgal nevű zaporizzsjai mozgalom vezetője hétfőn a Telegram-csatornáján közölte, hogy az ukrán erőket kiverték Bahmuttól északnyugatra lévő Orihovo-Vaszilivka településről.

- Ukrajna vagy kapitulál Oroszország feltételei szerint, vagy megszűnik államként létezni - írta Vjacseszlav Vogyodin, az orosz parlament alsóházának elnöke hétfői Telegram-bejegyzésében.

- Az orosz hadsereg hétfőn négy bombát dobott le a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Beriszlav városra, a támadás következtében két helyi lakos meghalt, további kettő megsérült - közölte Olkesznadr Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon.