Háború: visszavonulnak az ukránok az orosz előrenyomulás miatt

Hírek2022. máj. 27.D.J.

Az amerikai kormány nagy hatótávolságú rakétákkal segítené az ukrán haderőt.

Ez történt csütörtökön, az orosz-ukrán háború 93-dik napján:

- Úgy egy hete még a luhanszki régió 10 százaléka volt ukrán kézen. Az orosz fölény miatt viszont egyes területeken kénytelenek visszavonulni, ezért már csak a régió 5 százaléka tartozik hozzájuk – árulta el Szerhij Haidáj, Luhanszk kormányzója.

Szeverodonyeckben különösen intenzív harcok dúlnak. A városban mintegy 15 ezer civil rekedt.

- Az Egyesült Királyság külügyminisztere Liz Truss vádja szerint Oroszország fegyverként használja az „éhezést”, hisz a blokádjuk miatt leállt az ukrán gabonaexport. A Kreml azonban úgy véli, hogy a fennálló helyzetért az Oroszországra kivetett nyugati szankciók a felelősek. Egy magas rangú török tisztviselő elárulta, hogy Ankara Ukrajnával és Oroszországgal is tárgyal a kérdésben.

A gabonaexportnak a Boszporuszon nyitnának meg egy folyosót.

- Egy háborús bűnök miatt indított perben két fogságba került orosz katona bűnösnek vallotta magát. A vád szerint egy ágyúzás során egyebek mellett egy oktatási intézményt is megsemmisítettek Derhachi városában.

- Az oroszbarát ukrán területeken, vagyis a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságban úgy nyolcezer ukrán hadifoglyot tartanak fogva.

Ez a szám naponta több százzal nő – állította Rodion Mirosnik a luhanszki szakadár népköztársaság oroszországi nagykövete.

- Ukrajna második legnépesebb városában Harkivban egy orosz ágyútámadás miatt legalább kilenc civil halt meg, köztük egy gyerek is.

- Az orosz kézen lévő Mariupolban óriásképernyőkkel felszerelt teherautók cirkálnak, amelyek az orosz propagandát közvetítik a város lakóinak.

Mariupolban sok helyen áram- és vízellátás sincsen.

A városban közben az iskolákban lemondták a nyári szünetet, hogy a diákokat felkészítsék az orosz tantervre. A matematika mellett a tanulók egész szeptemberig orosz irodalmat és történelmet fognak tanulni. Petro Andryuscsenko városi tisztviselő szerint a cél az hogy felszámoljanak mindent, ami ukrán.

- Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere Kínát kritizálta, amiért Ukrajna inváziója után együttműködtek Putyinnal.

- Az elmúlt napokban többször is jelezték az ukrán tisztviselők, hogy keleten az orosz túlerő visszaveréséhez rakéta-sorozatvető rendszerekre van szükségük.

Az amerikai kormány csütörtökön jelezte, hogy készek a kért hadieszközök küldésére.

- Mario Draghi olasz kormányfő telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a globális élelmiszerválságról. Draghi a hívás után elmondta, hogy a kérdésben továbbra is egyeztetni fog Kijevvel és Moszkvával, viszont a háború lezárására nem sok esélyt lát.

- Putyin szövetségese Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök bejelentette, hogy egy új katonai parancsnokság fog létrejönni az Ukrajnával határos területeiken.