Háború: visszavonulót fújnak az ukránok

Hírek2024. feb. 16.D.J.

Ez történt az ukrán háború 722-dik napján:

- Az ukrán erők megkezdték a részleges kivonulást a Donyecki területen lévő Avdijivkából - jelentette a Washington Post.

Az újságírók által idézett ukrán katonai források szerint a teljes kivonulás a városból csak idő kérdése. Állítólag "előnyösebb pozíciókba" vonják vissza a csapataikat.

Olekszandr Szirszkij az ukrán fegyveres erők új parancsnoka nemrég úgy nyilatkozott: inkább kész visszavonulni egyes pontokon, minthogy feláldozza az embereket.

- Az Ukrajnának nyújtandó újabb katonai segélyek késleltetése az amerikai kongresszusban máris hatással van a harctérre - figyelmeztetett Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a védelmi miniszterek találkozóján.

Jens Stoltenberg elmondta, hogy még mindig hisz abban, hogy a Kongresszus végül jóváhagyja a Kijevet is segítő csomagot.

- Ukrajna azt mondta, hogy gazdaságát a befagyasztott orosz eszközök felhasználásával kell újjáépíteni, miután egy jelentés szerint az újjáépítés költségei közel 500 milliárd dollárra emelkedtek.

A háború kezdete óta a becslések szerint 300 milliárd dollárnyi orosz vagyont zároltak.

Az EU, az USA és a nyugati szövetségesek jelenleg arról vitatkoznak, hogyan lehetne ezeket Ukrajna javára fordítani.

- Csütörtökön Ukrajna közölte, hogy négy ember meghalt Herszonban és Harkivban orosz légi és rakétatámadások következtében, míg az orosz határváros, Belgorod tisztviselői szerint egy ukrán rakétacsapás legalább hét ember halálát okozta.

- Az ukrán katonai hírszerzés újfent kijelentette, hogy az Ukrajnában állomásozó orosz csapatok Starlink műholdas internetterminálokat használnak. Kyrylo Budanov altábornagy a Wall Street Journalban azt mondta, hogy az oroszok több ezer ilyen eszközzel rendelkeznek, és "elég hosszú ideje" használják őket,

miután más országokon keresztül megvásárolták őket.

Az Elon Muskhoz tartozó Starlink azt állította, hogy nem folytat üzleti tevékenységet Oroszországban vagy Oroszországgal, de nem tudta kizárni vagy cáfolni, hogy az oroszok valahogyan megszerezték a termináljait, és ukrán területen használják azokat.

- Egy FBI-informátort azzal vádolnak, hogy hazudott Joe Biden fia, Hunter ukrán ügyleteiről.

Az ügyészek szerint Alekszandr Szmirnov hamisan azt állította az FBI ügynököknek, hogy a Burisma vállalathoz kapcsolódó vezetők 2015-ben és 2016-ban egyenként 5 millió dollárt fizettek Hunternek és Joe Bidennek. A fejlemény aláássa a kongresszusi republikánusok korrupciós vádjait, miszerint az amerikai elnök pénzt keresett a fia ukrán üzleti ügyleteiből.