Hatalmas a botrány az amerikai kazettás bombák Ukrajnába szállítása miatt 

Hírek2023. júl. 9.Növekedés.hu

Még saját szövetségesei sem értenek egyet Joe Biden amerikai elnökkel, amiért a civil lakosságra különösen veszélyes kazettás bombák szállításáról döntött pénteken. A bombák használatát egyezmény tiltja, amit sem az USA, sem Oroszország, sem pedig Ukrajna nem írt alá. Biden a döntést nehéznek nevezte, de még a demokratáktól is súlyos kritikákat kapott a döntése miatt.

Az USA több szövetségese is közölte, hogy nem értenek egyet az amerikai szándékkal, miszerint kazettás bombákat szállítanak Ukrajnának.

Rishi Sunak brit kormányfő kijelentette, Nagy-Britannia nem fog ilyen bombákat adni Ukrajnának.

Az Egyesült Királyság, Kanada, Új-Zéland és Spanyolország jelezte, hogy ellenzik a fegyverek használatát - írja az Euronews.

Az USA döntését bírálta több jogvédő csoport is. Az Amnesty International hangsúlyozta, hogy a kazettás lőszerek "komoly veszélyt jelentenek a civilek életére, még jóval a konfliktus befejezése után is".

A kazettás bombák használatának visszaszorítására 123 ország írt alá nemzetközi egyezményt. Az Európai Unió tagállamainak döntő többsége, Kanada, Japán, az ausztrál és óceániai teljes régió, valamint Dél-Amerika és Afrika országainak többsége.

A Nemzetközi Vöröskereszt arra hívta fel a figyelmet, hogy a kazettás bombák bevetés közben a levegőben szóródnak szét több robbanótöltetre, csak a pusztítás zónájának fókuszát lehet irányítani, ráadásul a nagy területen szétszóródó töltetek nem mindegyike robban fel.

A talajon maradt fel nem robbant lövedékek arányát a szervezet magasra, 40 százalékosra teszi, viszont a Pentagon szerint a modern eszközök, így az Ukrajnának szánt szállítmány esetében ez az arány csupán 3 százalékra becsülhető.

A fel nem robbant és meg nem talált töltetek azért veszélyesek, mert később hosszú időn át veszélyeztetik a terepen élőket, például mezőgazdasági munka közben - írja az Euronews.

Ukrajna a hét végén jelezte, hogy a bombákat nem fogják lakott övezetekben bevetni, és oroszországi területeken sem.