Hatalmas ukrán veszteségekről számol be a Kreml

Hírek2022. szept. 6.MTI

Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját rögzített megállapodásokkel kellene megalapozni, de erről most "nincsen szó" - jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője újságíróknak kedden Vlagyivosztokban.

"Ami a Putyin-Zelenszkij találkozót illeti, itt semmi sem változott. Senki sem akar pusztán a találkozó kedvéért találkozni. Ahhoz, hogy egy ilyen találkozó létrejöhessen, illetve hogy a találkozónak akárcsak a gondolata is napirendre kerüljön, dolgozni kell, és meg kell teremteni a legmagasabb szinten rögzíthető megállapodások alapjait. Erről egyelőre nincsen szó"- mondta.

Peszkov az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Putyin feltétlenül fel fogja keresni a Donyec-medencét, "amikor eljön az ideje". Hozzátette, hogy Oroszország folytatja a régió helyreállítását.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta: az ukrán fegyveres erők az elmúlt egy napban a front egyes szakaszain tovább próbálkoztak a támadással Mikolajiv-Krivij Rih irányából, és 12 harckocsit, 11 páncélozott harcjárművet és 8 egyéb páncélozott járművet, 6 nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót, valamint 210 katonát veszítettek.

A tábornok szerint a Mikolajiv megyei Velike Artakive közelében három rakéta-, tüzérségi fegyver- és lőszerraktár is megsemmisült. A légierő és a légvédelem a régióban három ukrán Szu-25-öst lőtt le.

Velike Artakive közelében három rakéta-, tüzérségi fegyver- és lőszerraktár is megsemmisült. A légierő és a légvédelem a régióban három ukrán Szu-25-öst lőtt le.

A szóvivő szerint tengeri indítású Kalibr manőverező repülőgépek a Dnyipropetrovszk megyei Karpovka falu közelében megsemmisítettek egy nagy katonai üzemanyagtárolót.

Nagypontosságú levegő-föld fegyverek a donyecki régióban, Artemivszknél az ukrán 54. és a 93. gépesített dandár mintegy 250 katonáját ölték meg, és több mint tíz páncélozott és egyéb járművét tették üzemképtelenné, a Zaporizzsjai megyei Veszeljankánál pedig a 65. gépesített dandár 1. zászlóaljának mintegy száz harcosát és 15 haditechnikai eszközét semmisítették meg.A tábornok szerint nagy veszteségei miatt és a váltás hiányában az ukrán 53. gépesített dandár katonái megtagadták a harci feladatok végrehajtását, és csoportosan hagyták el állásaikat a donyecki régióban lévő Zajceve térségében.A harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok a nap folyamán három ukrán vezetéspontot, 52 lőállásban lévő tüzérségi egységet, 161 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, és egyebek között megsemmisítettek egy Buk-M1 típusú légvédelmi rakétaindítót. Az orosz légvédelem lelőtt 12 drónt, egy Tocska-U ballisztikus rakétát és 11 amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvető-lövedéket, utóbbiakat a kahovkai vízierőmű közelében.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta

  • 290 repülőgépet,
  • 152 helikoptert,
  • 1889 drónt,
  • 373 légvédelmi rakétarendszert,
  • 4845 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet,
  • 825 rakétasorozatvetőt, 3369 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint
  • 5343 katonai járművet veszítettek.

Konasenkov szerint az elmúlt nap folyamán a Dnyipropetrovszk megyei, ukrán kézen lévő Marhanec felől 15 ukrán tüzérségi támadás érte Enerhodar várost és a zaporizzsjai atomerőmű területét, a húsz lövedékből három a nukleáris létesítmény területén csapódott be; az első az 1. számú speciális épület tetejét találta el, a második az épület és a második erőműegység között ért földet, a harmadik pedig a desztillált víz tárolására használt tartályok közelében robbant fel, a második erőműegység közelében.

A tábornok szerint az orosz tüzérség a támadást elfojtotta, az atomerőmű körüli sugárzási szint pedig normális. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Enerhodart kedden is érték tüzérségi támadások. Az elektromos vezeték megrongálódása miatt a város áramellátása megszakadt.

Gyenyisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője a Rosszija 24 hírcsatornán kijelentette, hogy a donyecki régióban az ukrán erők az augusztus 29-én "felszabadított" Kodema visszafoglalásával próbálkoznak, de, mint mondta, a támadásaikat visszaverik.

Az ukrajnai Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került Berdjanszk belvárosában a melitopoli rendőrség szerint kedden ismeretlenek felrobbantották Artyom Bargyin helyőrségparancsnok gépkocsiját. Sajtójelentések szerint a detonációt lövöldözés kísérte, Bargyint súlyos állapotban szállították kórházba. A helyi hatóságok a támadást terrorcselekménynek minősítették.

A nap folyamán a Donyec-medence több szakadár kézen lévő települését érte ukrán tüzérségi támadás. Az orosz védelmi tárca és a megszálló erők által támogatott hatóságok közléseit más források nem erősítették meg.

Az oroszországi Kurszk megye kormányzója közölte, hogy az ukrán határhoz közeli Tyotkino községet több mint húsz belövés érte. A község a transzformátor meghibásodása miatt áram nélkül maradt.

A megszállt dél-ukrajnai Herszon megye Moszkva-barát közigazgatása kedden bejelentette, hogy áttért az orosz jogrend alkalmazására.