Háború: Az orosz Armageddon tábornokot Afrikába küldték

Hírek2023. szept. 16.Sz.A.

Szergej Szurovikin tábornok a Wagner lázadás után teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, most Algériában tűnt fel. A Wagner zsoldoscsoport eközben sátrakat bontott Fehéroroszországban.

Ukrán források szerint előre nyomultak Donyeck megyében, és elfoglalták Andrijivja települést.

A Bahmut környékén zajló harcokban az orosz hadsereg jelentős katonai veszteségeket szenvedett, miközben az oroszok nem tudják áttörni az ukrán védelmi vonalakat – közölték ukrán katonai vezetők szombat reggel - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

- Összesen 17 orosz dróntámadás ért Nyugat-Ukrajnában egy légibázison állomásozó ukrán katona vadászgépeket, amelyek részt vettek a Krím-félsziget elleni legutóbbi támadásban – jelentette be Jurik Ihnat, az ukrán légvédelem vezetője.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jövő héten Washingtonba látogat, és személyesen találkozik Joe Biden amerikai elnökkel – erősítette meg tegnap a Fehér Ház.

- Az ukrán elnök az amerikai Kongresszusba is ellátogat, mert jelenleg az Ukrajnának szánt katonai és humanitárius segély következő, 21 milliárd dolláros keretét vitatják meg a törvényhozásban. A jövő heti lesz Zelenszkij második útja az orosz-ukrán háború kirobbanása óta. Az ukrán elnök az ENSZ-ben több nemzetközi vezetővel is találkozik New Yorkban, majd Washingtonba repül. 

- Egy ukrán tengeri drón orosz rakétahajót támadt meg a Szevasztopoli öbölben, a hajó megsérült, el kellett vontatni – közölte az ukrán katonai hírszerzés. Orosz források szerint a katonai hajó elhárította a támadást.

- Fehér Ház-i források szerint Észak-Korea és Oroszország között a csúcstalálkozó után is folytatódtak a fegyverszállításokról zajló tárgyalások.

- Az Európai Unió pénteken bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó import tilalmat. Magyarország, Lengyelország és Szlovákia tiltakozott a döntés ellen.

- Szergej Szurovikin orosz tábornokot Algériában látták, ez volt az első alkalom, hogy nyilvánosan mutatkozott, miután a Wagner lázadást követően eltűnt a nyilvánosság elől. A brutalitása miatt Armageddon tábornoknak is nevezett Szurovikint augusztusban leváltották a légvédelem vezetéséről. Szurovikin korábban segíthette a Wagner lázadást, erről azonban nem kerültek elő bizonyítékok.

- Műhold felvételek szerint a Wagner zsoldosok több táborát is elkezdték lebontani Fehéroroszországban, Minszktől délkeletre. Az utóbbi hetekben egyre több jel mutat arra, hogy a zsoldoscsoport jelenlétét mérsékelni kezdték Fehéroroszországban.