Hogyan lehet vonzóbbá tenni a céget? Érdemes az ESG-t komolyan venni

Hírek2022. júl. 11.Növekedés.hu

Az Opten ESG indexe szerint a hazai cégek a szociális pillérben szerepelnek a legjobban - derül ki a cég közleményéből.

Szintet lép Magyarország első ESG indexe, amely júniustól a korábbinál részletesebben ad képet egy-egy vállalkozás helyzetéről - közölte a mutatót kifejlesztő Opten céginformációs szolgáltató. Bár az ESG jelentések egyre fontosabb tényezőt jelentenek, sok cég nem tudja, hogyan közelítse meg a témát részben a jogi környezet szabályozatlansága miatt. Ezen segít a Opten másik új megoldása, amellyel a döntéshozók az ESG szempontok alapján átvilágíthatják a saját vállalkozásukat. Az Opten ESG Indexének adatai szerint egyébként a magyarországi cégek a szociális pillérben szerepelnek legjobban, közel 40 százalékuk teljesít átlag felett, ezt követi a vállalatirányítási és végül a környezeti pillér.

Bár a mindennapokban még nem terjedt el, az üzleti szférában a fenntarthatóság, a klímaváltozás elleni fellépés miatt egyre fontosabbá válik, hogy “ESG szempontból” hol tart egy-egy vállalat. Az ESG szempontokra figyelő cégek például csökkentik a károsanyag-kibocsátásukat, így támogatják azt az uniós célkitűzést, amely szerint 2050-ig a tagállamok karbonsemlegessé válnak. Az ESG azonban jóval több mint egy fenntarthatósági stratégia, a környezeti (environmental) mellett a társadalmi (social), valamint a vállalatirányítási (governance) területeket is lefedi. Ezekben a szegmensekben pedig szinte minden vállalatnál van tér a fejlődésre, legyen szó a nemzetközi vagy éppen a magyar piacról, sok cég pedig még adós a valódi, konkrét lépésekkel.

A vállalatok jelentős része tisztában van azzal, hogy közép- és hosszú távú ESG stratégiára van szükség, de ennek kidolgozása, az ahhoz kötődő lépések egy fenntarthatóbb működés érdekében erőforrásokat igényelnek. Persze nemcsak az ESG-hez köthető lépések kidolgozására kell erőforrást biztosítani, gondot jelent, hogy nincs megfelelő jogi szabályozás ezen a téren. Így sokan, hiába szeretnének előrébb lépni az ESG területén, nem igazán tudják, merre induljanak.

Több mint 75 tényező alapján rangsorolják a cégeket

Az Opten éppen ezért két megoldással is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar vállalatok szintet tudjanak lépni az ESG-t tekintve. A cég 2022 januárjában elindította Magyarország első ESG indexét, amely akkor több mint 50 tényező alapján minősítette a hazai cégek ESG törekvéseit.

Az index azóta szintet lépett, az Opten ugyanis elindította a második verziót júniusban, amely már 75 szempont alapján értékeli az adott vállalkozást. Szintén újdonság, hogy a környezeti, a társadalmi, és a vállalatirányítási alindexeket külön bontásban szerepelteti, ezzel a lehető legpontosabb képet ad az adott vállalkozás helyzetéről. ESG szempontból nem elég ugyanis, ha egy vállalatnak például olyan tevékenysége van, ami a környezetet védi, ha a saját belső folyamataiban nem működik fenntarthatóan

mondta Ferenczi Gergely, az Opten céginformációs igazgatója. Hozzátette: Az optenes ESG index új verziója amellett, hogy választ ad arra, hogy az érintett cég átlag alatti vagy feletti szinten van, az egyes területeket 1-től 10-ig terjedő skálán is minősíti.

Az index eredményeiről a szakember elmondta, a cégek összességében a szociális pillérben szerepelnek legjobban, 10 cégből átlagosan 4-en teljesítenek átlag felett. A másik két területen gyengébbek az eredmények, a vállalatirányítási pillér esetében 26 százalék, a környezeti pillérnél pedig a 25 százalék tudott az átlag fölé kerülni.

Céges átvilágítás

A másik újdonság, hogy az Opten létrehozott egy ingyenes platformot, amelynek segítségével a vállalatok döntéshozói átvilágíthatják a saját cégüket az ESG szempontjai alapján. Egy kérdőív kitöltésével az adott cég dokumentálhatja az ESG-hez köthető intézkedéseit, teljesítményét.

A válaszok alapján pedig az vállalkozás pontosíthatja az ESG index alapján elért eredményét, amely megjelenik az Opten céginformációs rendszerében. Mégpedig azért, mert egyre több vállalat, köztük bankok és pénzintézetek veszikfigyelembe ezt a mutatót akár az operatív, akár a stratégiai döntések során

fogalmazott Ferenczi Gergely.

Összességében mindkét megoldás azt a célt szolgálja, hogy a magyar vállalatok közül minél többen és gyorsabban léphessenek előrébb ESG fronton.

Vonzóbbak a jól teljesítő cégek

Az Opten szakembere szerint csak idő kérdése, hogy az ESG a mostaninál szervesebb része legyen a vállalatok mindennapjainak. Ráadásul, az ESG szempontok alapján működő vállalat vonzóbbak is lehetnek, illetve az ESG-t előtérbe helyező vállalatok a bankoknál is jobb helyzetből indulnak. A pénzintézetek ugyanis kedvezményekkel, akár alacsonyabb kamatokkal honorálják ezt, utóbbi pedig a mostani emelkedő kamatkörnyezetben nagyon nem mellékes finanszírozási kérdés.

Az Opten arra számít, hogy egyre több vállalat indul el megfelelő ESG stratégiával a fenntarthatóság irányába és az index egyfajta benchmark lesz a magyar üzleti világban.