Hszi Csin-ping a kínai nők segítségét kérte

Hírek2023. nov. 12.Áldott Rebeka

A kínai elnök aggodalmát fejezte ki Kína fogyatkozó népessége miatt a hét elején. Hszi Csin-ping a Kommunista Párt alatt működő női szervezetet is felszólította, hogy a „gyermekvállalás kultúrájának” népszerűsítésével segítsen növelni Kínában a születések számát.

Hszi Csin-ping felszólalásának a kínai népesség rohamos csökkenése adott okot, miután évtizedekig birtokolta a világ legnépesebb nemzete címet. Ezt a titulust hamarosan India veheti át.

Kína lakosságának csökkenését a már érvényét vesztett „egygyermekes politikája” súlyosbította. A szabályozás a férfiak javára torzította a nemek arányát, ami az elkövetkező években fogja kifejteni hatását a világ második legnagyobb gazdaságában.

Az ENSZ adatai szerint jelenleg Kínában és Indiában is 1,4 milliárd ember él. Kínában 1 milliárd 425 millió az idei utolsó hivatalos adat, a nők aránya kissé alacsonyabb, 1,04 férfi jut egy nőre.Azonban Kína születési rátája, vagyis az 1000 főre jutó újszülöttek száma tavaly 6,77-re esett vissza, legutoljára 1978-ban számoltak be ilyen alacsony szintről.

Az állami média a népesség növekedését gyakran az ország erejével és „megfiatalításával” párosítja, írja a Reuters beszámolója.

Hszi Csin-ping kijelentette, hogy a nőknek kritikus szerepük van a „család új irányzatának” megteremtésében, amivel segíthetnék a nemzet küzdelmét az elöregedő népességgel, és a születési arány negatív rekordjával szemben.

A nők munkája, az elnök szerint, nemcsak a nők saját fejlődéséhez kapcsolódik, hanem a „családi és társadalmi harmóniához, a nemzeti fejlődéshez és az ország haladásához” is.

Hszi Csin-ping felszólította a kínai nők szervezetét, hogy „aktívan ápolják az új házassági és gyermekvállalási kultúrát, erősítsék meg a fiatalok házassággal, szülőséggel és családdal kapcsolatos nézeteit, valamint támogassák a gyermekvállalást támogató politikát - számol be a Times tudósítása.

A születések száma szorosan összefügg a házasságkötésekkel, mert a szabályozások megnehezítik az egyedülálló nők számára a gyermekvállalást. A házasságkötések népszerűtlensége mellett, a nemi alapú diszkrimináció, a karrier akadályozása és a magas gyermekgondozási költségek is rengeteg fiatal nőt tántorítanak el a gyermekvállalástól.

A beszédében, az elnök a nők hagyományosabb szerepére összpontosított, míg 2018-ban a „család és munka közötti egyensúlyt” próbálta megteremteni a kínai nők számára.

A házasság és a gyermekvállalás új kultúrájának aktív ápolására van szükség, és meg kell erősíteni a fiatalok házassággal, szüléssel és családdal kapcsolatos nézeteit”

– mondta a kínai elnök.

Az elmúlt két évben a kínai hatóságok igyekeztek olyan intézkedéseket bevezetni, amik növelik a születési arányt. Ilyen például a pénzügyi támogatás, és a gyermekgondozási létesítmények felújítása.

A kormány tavaly szintén felülvizsgálta a csaknem három évtizedes nőjogi törvényt, és intézkedéseket sürgetett a szexuális zaklatás leküzdésére és a nőkkel szembeni diszkrimináció felszámolása érdekében.