Idén is díjazták a legtehetségesebb hallgatókat – Átadták a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat

Hírek2021. jan. 29.Növekedés.hu

A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülmények ellenére a 2020/2021-es tanévben is zavartalanul működik, sőt az MNB Alapítványának döntése értelmében a 2021/2022-es akadémiai évben is tovább folytatódik, méghozzá 30-ról 40 ezer forintra emelt havi ösztöndíjjal.

Január 22-én újabb külhoni magyar egyetemisták vehették át a sikeres pályázatukról szóló dokumentumot. Az eseményt online rendezte meg a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) és a Vajdasági Magyar Közgazdasági Társaság. Az okleveleket jelképesen Dubéczi Zoltán, az MNB elnöki főtanácsadója adta át a virtuális térben jelen lévő 21 diáknak. Korábban Kolozsváron, Nagyváradon, Csíkszeredában, Beregszászon és Komáromban is hasonló módon tartották meg az ösztöndíjátadást.

A Kiválósági Ösztöndíj átadása a Selye János Egyetemen, 2019

Bánkuty Tamás, az Alapítvány igazgatója kérdésünkre elmondta: a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj a legtehetségesebb hazai és határon túli magyar diákokat segíti. A program fő célja a kiemelkedő tanulmányi, tudományos és közéleti tevékenységet végző legkiválóbb hallgatók munkájának támogatása.

Évek óta építjük azt a tudományos hálót, amelynek révén el tudjuk érni őket. Összesen 60 millió forintnyi ösztöndíjat ad az alapítvány a Partiumi Keresztény Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Nyíregyházi Egyetem és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Selye János Egyetem és a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság segítségével a legtehetségesebb diákoknak.

Dubéczi Zoltán az ösztöndíj hátteréről elmondta: a Magyar Nemzeti Bank 2016-ban hozta létre az Országos Közgazdasági Kiválósági Ösztöndíj Programot. Ez a Magyarországon tanuló legkiválóbb közgazdász hallgatóknak szólt. Öt alap- és tíz mesterképzési szakkal kezdték el a projektet, 2019-ben és 2020-ban mintegy 25 egyetemen körülbelül 550 hallgató, „a legkiválóbb három százalék” részesült az ösztöndíjban.

A fogadtatás sikere és az elért eredmények alapján két évvel ezelőtt kiterjesztették a Kárpát-medencei magyarságra is.

Ez tulajdonképpen az anyaországi programunk hasonmása, ez alapján terveztük meg a határon túli magyar területeken, a magyar egyetemeken vagy olyan felsőoktatási intézményekben, ahol magyar nyelven is folyik képzés.

Partnereik általában a magyar egyetemek, a Délvidéken pedig a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság. Az online eseményen Dubéczi Zoltán meg is köszönte Gyetvai Tímeának, a társaság elnökének az ösztöndíj lebonyolításában és a hallgatók kiválasztásában nyújtott segítségüket.

Az MNB elnök főtanácsadója bejelentette, hogy a következő, 2021/2022-es akadémiai évben is folytatódik a program, és 30 ezerről 40 ezer forintra emelik az ösztöndíj havi összegét.

Dubéczi Zoltán szólt a tavaly öt témakörben meghirdetett nagyszabású Kárpát-medencei versenyről is, amelyre „sajnos a Délvidékről nem érkezett pályázat”. Épp ezért külön felhívta a hallgatóság figyelmét a legfrissebb, „tegnap meghirdetett újabb versenyre”, amelynek témája a járvány utáni világ társadalmi-gazdasági tendenciáinak kutatása, elemzése.

A kiírók ismét számítanak a külhoni magyar hallgatók friss, tiszta, szabadon alkotott gondolataira, véleményére, megérzéseire

– tette hozzá.

Gyetvai Tímea, a Vajdasági Magyar Közgazdász társaság elnöke arról beszélt, hogy a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj hozzájárul a vajdasági magyar közgazdászok képzettségi és iskolázottsági szintjének növeléséhez, és egy versenyképes gazdasági szakemberekből álló értelmiségi réteg kineveléséhez. A számos nemzetközi továbbtanulási lehetőség mellett segít abban is, hogy otthon maradásra ösztönözze a fiatalokat.

Sajnos az elmúlt esztendő sok nehézséget hozott mindenki számára, veszteségekkel és megpróbáltatásokkal teli időszak volt, ezért talán még az eddiginél is nagyobb jelentőséggel bírnak a most kiosztott ösztöndíjak

– emelte ki.

A hallgatók nevében Korhecz Réka mondott beszédet, és köszönte meg a PADME támogatását.